Po čemu se razlikuje studiranje u Nišu i u Beogradu?

Društvo

Upis na fakultet i samo studiranje predstavljaju jednu od najvećih životnih prekretnica mladih ljudi, međutim koliki broj mladih ima mogućnosti za studiranje i šta je isplativije? Da li je isplativije studirati u Beogradu ili Nišu?  

 

Veliki broj mladih ljudi iz Niša u prethodnih nekoliko godina je odlučio da studira u Beogradu, čak i kad ti fakulteti postoje na Univerzitetu u Nišu, što je postala moda ili zaista opravdana potreba. Studenti koji su odlučili da upišu neki od fakulteta na Beogradskom univerzitetu smatraju da će im ta diploma omogućiti da dobiju dobro plaćen posao u Srbiji ili lakše da se zaposle u inostranstvu.  

Do pre nekoliko godina bilo je logično da mladi sa prostora jugoistočne Srbije upisuju studije na nekom od fakulteta Univerziteta u Nišu, gradu u kome je studiranje uvek bilo jeftinije, a i bio im je bliži mestima iz kojih su. Međutim, sad sve češće i ti mladi zaobilaze Niš i odlaze na studije u Beograd. Zbog cega? 

 

Razgovarali smo sa studentkinjom iz Beograda, koja zavšava studije na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu, i koja nam je otkrila tempo studentskog života. 

 

1.Zbog čega ste se Vi odlučili za studije u Beogradu? 

 

Jedan od glavnih razloga je odlazak iz male sredine,radi sticanja većeg iskustva, upoznavanja novih ljudi, otvaranje novih životnih prilika.

 

2.Koliko za Vas koštaju studije u glavnom gradu? 

 

 Dosta, pogotovu privatni fakulteti, koji zahtevaju veliku sumu novca. 

 

  1. Da li stanujete u studentskom domu ili u stanu? 

 

Stanujem u studentskom domu, jer smatram da je dosta povoljnije. Takođe sami troškovi studenta koje žive u stanu su drastični u odnosu na studente koji su u domu. Ishrana u menzi je najbolja opcija.Takđe samo plaćanje doma na mesečnom nivou, ne može da se uporedi sa stanom. 

 

4.Koliki Vam je budžet neophodan na nedeljnom nivou za život u Beogradu? 

 

Od ostalih gradova Beograd se razlikuje jedino po skupoći življenja. Cene su znatno veće kao i sam standard Beograda, na nedeljnom nivou za neki normalan život je dovoljno 7-10 hiljada dinara.

 

Da li ste Vi od onih studenata koji istovremeno rade i studiraju? 

 

5.Da, istovremeno radim u kafiću, kako bih mogla da obezbedim sebi neki prihod više, van onoga što mi moji roditelji daju. 

 

 Dakle, studiranje u Beogradu je svakako po recima studenta, skup, ali  je lep, jer glavni grad pruža bezbroj mogućnosti za usavršavanjem. 

 

 Ali da li je u Nišu studentski život skup, i da li Niš ima bezbroj mogućnosti? 

 

Razgovaraćemo sa studentskinjom iz Niša, sa Fakulteta za pravne i poslovne studije dr. Lazar Vrkatić. 

 

1.Zbog čega ste se Vi odlucili za studije u Nišu?

Niš je zapravo jedan od dobrih studentskih gradova a i blizu Sokobanje je, a takođe i smer koji se meni svideo, postoji bas u Nisu, i nije mi daleko od kuće. 

 

2.Koliko koštaju studije u Nišu? 

 

Same studije u Nišu imaju odredjenu cenu, zavisno od prakse fakulteta. Licno na mom fakultetu, smer bezbednost i kriminalistika, imamo izuzetno dobru praksu, pa su i same studije skupe. Jedna godina fakulteta je 1.550€. 

 

3.Da li stanujete u studenstkom domu ili stanu? 

 

Stanujem u iznajmljenom stanu, ali živim u delu koji je udaljeniji od centra grada, pa je stanarina malo povoljnija. 

 

4.Koliki Vam je budžet neophodan na nedeljnom nivou za život u Nišu?

Niš kao grad nije toliko skup, ali po meni je sasvim dovoljno 2000-3000 dinara nedeljno

 

5.Da li istovremeno radite, ili samo studirate? 

 

Samo studiram, smatram da bi me rad na nekom mestu udaljio od fakulteta. 

 

Dakle, studentski život ume da bude veoma skup, posebno za one studente koji nisu na budžetu, pa je zato dobro da svi budući studenti znaju šta ih očekuje kada se otisnu na avanturu zvanu studiranje.  Kada se saberu svi troškovi, studiranje za mnoge mlade ljude može postati pravi luksuz, a posebno za sve one koji studiraju u drugom gradu. Među stvarima za koje studenti moraju da izdvoje novac, osim troškova na fakultetu, su i troškovi smeštaja, hrana, računi…  

 

Studiranje u Nišu i Beogradu se po mnogo čemu razlikuje, od mogućnosti u gradu, do finansijskog tipa. Ove dve studentkinje su nam dokazale, da su troškovi studiranja svakako veliki, i da je studiranje  jedna velika odgovornost.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *