Filip Bukilić, potpredsednik Socijalističke omladine Srbije govori za “ Novi svet“ o tome koliko su mladi angožovani u politici

Politika
  • Otkud želja za bavljenjem politikom i kako je sve počelo?

Želja za bavljenje politikom postojala je oduvek. Počelo je tako što nisam želeo da neko drugi odlučuje o mojoj sudbini, smatrao sam da za početak treba nešto da pokušam da promenim u svom okruženju, svom gradu pa onda i na nekom višem nivou.

  • Zašto ste se opredelili za Socijalističku partiju Srbije?

Nije bilo mnogo dileme. Kad sam napunio 18 godina odlučio sam da se uključim u politiku i moj izbor je bio Socijalistička partija Srbije, najstariji srpski politički brend. Svaki mlad čovek prirodno je da bude sklon levičarskim idejama i danas posle 9 godina provedenih u Socijalističkoj partiji Srbije nisam se pokajao, jer to je partija koja daje šansu mladima i stavlja ih u centar političkog odlučivanja.

  • Kakvo je vaše mišljenje o omladinskom aktivizmu u politici?

Mladi nisu dovoljno uključeni u politiku, sve je manje mladih koji žele da postanu aktivni činioci u društveno- političkom životu, što nije dobro. Razumem nezadovoljstvo mladih, ali isto tako smatram da mladi treba da budu ti koji će da stvaraju bolji sistem i da mladi znaju koje su ključne greške koje treba ispraviti.

  • Šta biste naveli za demotivatore današnje omladine? Zašto idu “ preko“‘?

 Mladi idu “preko” kako bi rešili egzistenciju, idu u potrazi za boljim životom, boljim poslom, boljim statusom, nije to nepoznat podatak, samo smatram da nigde nije lako, a posebno ne “preko”. Svako ima pravo da izabere svoj put, ja sam odabrao da to bude u mojoj zemlji Srbiji gde sam se i rodio, najlakše je reći loš je sistem idem preko, treba probati, pokušati nešto da se to ispravi. 

  • Da li ste videli neku promenu u politici od momenta kada ste krenuli njome da se bavite do danas?

U politici se stalno menja nešto, iz godine godine, svaki dan se suočavate sa nekim novinama, prijatnim i neprijatnim situacijama. Razočarate se mnogo puta, ali nastavite dalje, jer vas sve to učini jačim u želji da ostanete i ostvarite neki zacrtani cilj. U svakoj političkoj partiji imate dobre i loše ljude, treba da se potrudite da ove dobre sačuvate, a loše eliminišete. Politika je neka vrsta škole koju treba proći svakako.

 

  • Kakvo je vaše mišljenje o našoj političkoj sceni?

Politička scena u Srbiji posle skoro svakog izbornog procesa se menja, od devedesetih do danas odnos snaga političkih opcija se dosta menjao. Sama izlaznost nam pokazuje da narod više i nema toliko poverenja. Svakako ono što sa ponosom mogu da kažem to je da je Socijalistička partija Srbije 33 godine u kotinuitetu parlamentarna stranka i da ima veliku podršku u narodu. 

  • Kako gledate na položaj Draška Stanivukovića, da li je prerano došao na  tako važan položaj?

Nisam se toliko bavio Draškom Stanivukovićem, ali smatram da je pobedu Drašku donelo nezadovoljstvo naroda u Banja Luci koji je glasao za novo lice, za jednog mladog čoveka koji je vodio dosta agresivnu kampanju protiv vlasti. Ono što će njemu biti teško to je što će sledeću kampanju morati da vodi iz pozicije vlasti, sa nekim konkretnim rezultatima rada. 

  • Kakav je uticaj drugih mladih političara na omladinu? Mislite li da rade sve valjano?

Tu se opet vraćamo na problem malog broja mladih ljudi koji je zainteresovan za politiku. Što više mladih to je i veći naš uticaj u društveno- političkom životu. Ima dosta mladih na političkoj sceni koji su spremni za saradnju po pitanju bitnih tema bez obzira na političke razlike što je pozitivno.

 

  • Koji je vaš cilj?

Ono što treba da bude primarni cilj svih nas je da stvorimo uslove da u Srbiji neke nove generacije mogu da rade i žive od svog rada, da svi imaju jednaka prava na školovanje i besplatno lečenje, zato je Socijalistička partija Srbije potrebna i narednih decenija kao aktivan činilac na političkoj sceni Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *