Ukrajina je pobedila na pesmi Evrovizije

Showbiznis

Dana 14. maja održano je finalno veče u Torinu 66. Pesme Evrovizije. Nastupilo je ukupno 25 predstavnika zemalja koje su prošle u finale.

Propozicije su takve da 50 odsto glasova dolazi od stručnog žirija, iz svake države ponaosob, dok 50 odsto čine glasovi publike. Žiri iz Srbije je dao 12 poena Azerbejdžanu, a 10 poena Estoniji.

Srpska predstavnica Ana Đurić Kontrakta sa pesmom „In corpore sano“ osvojila je 5. mesto na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije. 

Osvojila je ukupno 312 poena. Na osnovu 87 glasova žirija, plasirala se na 11. mesto, a po glasovimaa publikre bila je četvrta sa 225 poena, što je dovelo do ukupnog plasmana na petom mestu. Publika  je uz ovacije ispratila njen nastup, čak je i voditelj Evrovizije istakao favorizovanje Kontrakte kao pobednice ovogodišnjeg takmičenja.

Konstrakta je po proglašenju pobednika izjavila:

„S obzirom na eksperiment, tako da kažem, da je pesma bila malo rizična za Evroviziju, mislim da smo prošli odlično“.

Ani Đurić Konstrakti je uručeno priznanje „Marsel Bezanson“ za najbolji umetnički nastup na ovogodišnjem Eurosongu.

Prvo mesto na Evroviziji 2022. osvojila je Ukrajina. Njen predstavnik je Kaluš orkestar i  pesma „Stefanija“. Ukrajina je od publike dobila 439 poena i uz poene od žirija prešla u vođstvo. Ukupno je imala 631 poen. Ovo je treća pobeda Ukrajine na takmičenju – prva je bila 2004. u Istanbulu, a druga 2016. u Stokholmu.

Povodom pobede na ovom prestižnom takmičenju, frontmen grupe Psuik izjavljuje:

„Hvala vam što podržavate Ukrajinu. Ovu pobedu posvećujemo svakom Ukrajincu. Slava Ukrajini.”

Dodaje je da se nada da će sledeće godine domaćin Evrovizije biti „nova, integrisana i srećna Ukrajina”.

Na drugom mestu je Velika Britanija, trećem Španija, dok je na četvrtoj poziciji Švedska. Pevač Sam Rajder pesmom „Spejsmen“ je predstavnik Velike Britanije. Treće mesto je zauzeo nastup Šanel iz Španije. Četvrto mesto pripalo je švedskoj predstavnici Komeliji Džejkbos i pesmi „Hold Me Closer“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *