Danas se obeležava Međunarodni dan porodice

Društvo

Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je 15. maj kao svetski dan porodice.

Porodica kao institucija i najvažniji stub svakog društva jeste mesto gde pronalazimo ljubav, podršku, snagu i sigurnost. Ne kaže se bez razloga – dom je tamo gde je porodica.

Šta je ono što porodica predstavlja za vas?

Sa psihološke i socijalne strane, to je mesto gde se prvi put srećemo sa društvenim normama, autoritetima i učimo kako da se ponašamo. Kažu da budućnost društva umnogome od nje zavisi, ali sve češće se govori o tome kako su porodični odnosi u krizi.

Ono što uzburka mir u porodičnom domu nisu nužno međuljudski odnosi ili nesloga, to su često ekonomski problemi – nezaposlenost, nemaština i slično.

„Nije porodica radi društva, nego je društvo radi porodice. “ – kako ovo razumete?

Porodice čine društvo, da njih nema ne bi postojala ni država. Za svakog od nas ona predstavlja posebnu sentimentalnu vrednost. Stoga je ovaj dan prvenstveno posvećen osvešćivanju pojedinaca i celokupnog društva na važnost i značaj porodice kao osnove za dalji razvoj socijalizacije.

Razne organizacije koje se bave porodičnim pitanjima ističu neophodnost stvaranja okruženja koje će podržati razvoj porodice i podršku najugroženijim familijama.

U prošlosti porodica je smatrana svetinjom, najveći cilj svake individue bio je osnivanje porodice i želja za potomstvom. Novija vremena donela su promene i drugačije prioritete – ulazak u brak se odlaže zbog finansijske situacije ili obrazovanja. Stepen razvoda divlja u poslednjih nekoliko godina.

Frojd, kao psihoanalitičar, bio je posvećen razumevanju kako porodica utiče na to u kakvu će se ličnost dete razviti. On naglašava da to umnogome zavisi od atmosfere koja vlada u domu. Srdačni međusobni odnosi svakako su više dobrodošli u odnosu na nebrigu i nedostatak ljubavi.

Kako bismo što uspešnije sačuvali sopstvenu porodicu i dom, treba da razmislimo koliko energije ulažemo u blagostanje i koliko zapravo imamo svest o tome da li dobro igramo uloge u kojima živimo.

Poklonite mali znak pažnje najbližima, i pokažite im da brinete o njima.

Praznujte svoju porodicu svaki dan, a ne samo danas!

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *