Danas je Dan Evrope

Društvo

Dan Evrope je međunarodna proslava, koja se svake godine obeležava 9. maja. Dan se slavi kako bi se označila epoha mira i spokojstva u Evropi.

To je datum kojim se proslavlja Deklaracija Roberta Šumana, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske, koji je ovim dokumentom iz 1950. započeo formiranje Evropske unije.

Njegova ideja bila je da ujedini sve evropske zemlje kao jednu ekonomsku moć. U  Deklaraciji je bilo predviđeno da se oformi organizacija pod nazivom Evropska zajednica za ugalj i čelik. Zajednica bi omogućila proizvodnju i distribuciju uglja i čelika za svoje države članice, čime bi se stvorila super ekonomija. Sindikat je bio iznenađujuće instrumentalan pogotovo zato što je stvorio nesmetan odnos između Francuske i Nemačke, koji nije bio na zavidnom nivou.

Ove godine u Republici Srbiji, Dan Evrope se obeležava u Novom Sadu. U ponedeljak, 9. maja, od 17h do 22h na Trgu slobode u Novom Sadu, održaće se Festival Evrope praćen koncertom „Bolji smo zajedno“. Na Festivalu će se predstaviti zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije kao i Evropski Pokret u Srbiji.

Takođe, na ovaj Dan u predviđenom terminu od 17h do 22h, biće održane najrazličitije aktivnosti ‒ od kulturno-muzičkih, kviznih do sportskih. Organizatori Festivala omogućili su posetiocima da se oprobaju  u košarci 3 na 3 sa košarkaškim reprezentativcima i slobodnim bacanjima, da zarade zanimljive nagrade u kvizu znanja o Evropskoj uniji. Takođe, organizatori su mislili i na najmlađe posetioce, gde su osmislili i prostore za decu.

Tog Dana, nastupiće i mladi evropski umetnici iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, čiji će pokretni mural, nastao u okviru inicijative Umetnici u gostima, biti prikazan na Trgu slobode u Novom Sadu.

Od 20h počeće koncert „Bolji smo zajedno“ orkestra Western Balkans Youth Orchestra koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija, a predstaviće se i specijalni gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac. Prenos koncerta možete pratiti na Drugom programu RTS-a od 20h.

Autor: Maja Đorđević

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *