Da li će Kipar i Turska naći kompromisno rešenje?

Politika

  Kipar je ostrvo u Sredozemlju. Među prvim civilizacijama su bile grčke. Potom su ga osvajali Rimljani, Arapi, Mleci, dok nisu pali pod vlast Osmanskog carstva. Osmanlije su naseljavale Turke i broj Grka se drastično smanjio. Period od Prvog svetskog rata, pa sve do 1960. je obeležen kolonijalnim statusom Kipra od strane Velike Britanije. Najbitnija godina za Kipar je svakako 1960. Nakon oformljenja oslobodilačkog pokreta, na čelu sa arhiepiskopom Makariosom III, Kipar je izdejstvovao nezavisnost, a kasnije postaje i predsednik Kipra. 

     Druga presudna godina u istoriji Kipra je 1974. Državnim udarom se sa vlasti zbacuje Makarios III i njega zamenjuje Nikos Sampson, vođa nove vrste oslobodilačkog pokreta, koji želi ujedinjenje sa Grčkom. Ovo je bio presudni momenat za eskaliranje sukoba između Turske i Grčke. Turska je uzvratila oružanim snagama, operacijom poznatom pod nazivom ,,Atila„. Turske snage su osvajale deo po deo ostrva, relativno lako, jer grčko stanovništvo Kipra, kao ni sami Grci, nisu bili spremni za napad. 

    Do prekida napada je došlo dejstvom Ujedinjenih nacija, koje su Turskoj oštro zamerile jednostranu okupaciju strane zemlje. Grčki oslobodilački pokret je vladao dve nedelje, nakon čega je smenjen njihov vođa Nikos, da bi se nakon toga vratio Makarios i ponovo postao predsednik Kipra. Ostrvo je podeljeno zelenom linijom, kao znak da Kipar nije više jedinstven. Podeljen je na južni- grčki deo i na severni- turski deo. Takođe, zastava severnog dela Kipra je drugačija od međunarodno priznate zastave države Kipar. 

 

  1. godine, Turska samostalno proglašava Tursku Republiku Severni Kipar. Država je međunarodno nepriznata, dakle njeno postojanje priznaje samo Turska. Zaoštreni odnosi dva dela Kipra su se pokušali ispraviti 2004., na referendumu, povodom ulaska Kipra u Ujedinjene nacije. Turski deo je bio za ujedinjenje, dok grčki deo nije. Članstvo u Evropskoj uniji je dobio samo južni deo Kipra. 

   Zbog načina na koji je Turska upala na teritoriju Kipra i zbog načina proglašavanja njene republike, Turska je osuđena od brojnih država, a zvanično i od Evropskog suda za ljudska prava. Zelenu liniju čuvaju snage UN, a i dalje su prisutne turske vojne snage. Kipar mnogi ne smatraju nezavisnom zemljom, a neki je čak nazivaju i ,,marionetom“. Iako se Severni Kipar godinama bori za samostalnost, taj status je još uvek nemoguć

   Ni današnji odgovor, sadašnjeg predsednika Turske- Erdogana, nije drugačiji. Turska se, sa njim na čelu, zalaže za jednakost oba dela Kipra i ističe da će se do kraja boriti za međunarodno priznatu Tursku Republiku Severni Kipar. Stvari su se dodatno pogoršale kada je Erdogan objavio ponovno otvaranje grada Varoše, koji se nalazi pod turskom okupacijom. Ovaj potez su oštro osudile i Evropa i Amerika, ističući da je to loš potez za ujedinjenje, dok Erdogan i dalje tvrdi da će se jednom morati priznati dve odvojene države u okviru Kipra i da je to realnost koju on vidi. 

Autor: Nevena Rajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *