Državni praznik ili Dan žalosti: 27. godišnjica hrvatske vojne operacije Bljesak

Društvo

Tokom dvodnevne operacije ,,Bljesak“ označen je početak ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koja je do tada bilo u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine.

Na današnji dan, 1.maja 1995. oko pet ujutru, napadom na Pakrac počinje proces etničkog čišćenja gde je stradao veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 njih je napustilo svoj dom.

Pod rukovodstvom Franje Tuđmana, tadašnjeg  predsednika Hrvatske, ministra odbrane Gojka Šušaka, generala pukovnika Petra Stipetića i drugih, Srbi iz Zapadne Slavonije svedočili su ratnim zločinima tog vremena. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, kako tvrde agresori.

Najviše pogubljenih bilo je u selima Medari i Paklenica, a žrtve su bila i deca. Danas se, od svih njih koji su bili prognani, vratilo samo oko 1500 ljudi. 

Haški Tribunal ispitivao je nekoliko hrvatskih oficira koji su bili osumnjičeni za zločine, međutim protiv njih nisu podignute optužnice. Pred sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, ali su oni ostali na pretkrivičnoj fazi.

Ova akcija okočana je nakon 36 sati proglašenjem pobede Hrvatske vojske. U Hrvatskoj se ,,Bljesak“  obeležava kao državni praznik kada je oslobođena Zapadna Slavonija, dok se u Srbiji ide na parastor u crkvu Svetog Marka u Beogradu.

 

 Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *