AJRTON SENA: 28 GODINA OD POGIBIJE SLAVNOG VOZAČA FORMULE 1

Ostali sportovi Sport

Tog kobnog 1. maja 1994.  mladi brazilac, za mnoge najveći i najbolji vozač Formule 1 u istoriji, izgubio je život u 34. godini.

Ajrton Sena rođen je u Sao Paulu 21. marta 1960. godine. U svet automobilizma ušao je nakon što je od oca dobio prvi automobil za karting, da bi sa 17 godina pobedio u prvoj trci.

Nesrećna trka u Italiji skupo ga je koštala. On je izleteo u sedmom krugu u krivini Tamburelo, pri brzini od 307 kilometara na sat i udario u zid gde je na licu mesta njegov mozak prestao da funkcioniše. Njegovo izletanje sa staze šokiralo je ceo svet, a posebno prisutne gledaoce i navijače. 

Ako ste ikada gledali Formulu 1 onda znate kako se tu srčano navija, kako se voli i podžava – svi kao jedan.

Trka u Imoli tog nedeljnog popodneva bila je neodložna, uprkos što je dan ranije Roland Rejsenberg poginuo na sličan način. Mnogi tvrde da je zbog toga Sena bio pod velikim pritiskom, ali ko bi slutio da će njega zadesiti ista sudbina.

U svojoj kratkoj karijeri bio je šampion tri puta – 1988, 1990. i 1991. godine. Sve tri godine kao vozač Maklarena, a vozio je i za Lotus, Toleman Motorsport, Hondu i Vilijams. Poznat po svojim neverovatno spretnim vožnjama po kiši, dobio je nadimak Kišni čovek.

Sena, pored svog neospornog talenta, bio je veoma voljen i blizak sa svojim vernim obožavaocima. On je verovatno najvoljeniji sportista koji nije igrač fudbala. 

U filmu ,,Sena“, snimljenom u njegovu čast, četiri godine pre njegove smrti, rekao je: ,,Ako želiš da radiš to što voliš moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost i da radiš sve sa ljubavlju i dubokom verom u Boga… Ja se takmičim da bi pobedio!“

 

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *