Koji univerziteti, pored Beogradskog, nude mogućnost razmene studenata?

Društvo

Erazmus+ program pruža mogućnost studentima odlazak na stipendirane studentske razmene i stručne prakse koje se mogu realizovati u bilo kojoj zemlji koja učestvuje u programu. 

Studenti svih nivoa studija, osim studenata prve godine osnovnih studija, imaju mogućnost odlaska na studentske razmene u inostranstvu.

 Pored pomenute razmene, studentima je dostupan i stipendirani boravak, koji podrazumeva obavljanje stručne prakse. U odnosu na studentske razmene koje nisu dostupne brucošima, stručne prakse su dostupne i studentima prve godine osnovnih studija. Studentske razmene i stručne prakse se moraju realizovati u toku trajanja studija.

Konkursi ovog programa su javni, objavljuju se na sajtovima fakulteta i univerziteta koje učestvuju u programu i namenjeni su isključivo studentima i zaposlenima na datoj instituciji.

Pored Beogradskog univerziteta, koji nudi različite mogućnosti za mobilnost studenata, Univerziteti u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, takođe učestvuju u u ovom programu.

U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, 22. marta tekuće godine, održan je Dan dobrodošlice za studente sa partnerskih institucija, koji će u toku letnjeg semestra biti na razmeni na Univerzitetu u Kragujevcu. Dvadeset tri studenta sa partnerskih univerziteta iz Gruzije, Španije, Italije, Nemačke, Jordana, Alžira i Bugarske pohađaće nastavu na Fakultetu inženjerskih nauka, Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, Ekonomskom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Fakultetu medicinskih nauka, Filološko-umetničkom fakultetu, kao i na master studijskom programu informacionih tehnologija.

Univerzitet u Novom Sadu trenutno nudi mogućnost odlaska u Meksiko u okviru programa Erazmus+ mobilizacije studenata, na nivou doktorskih studija, iz oblasti jezika i sociologije. Partnerska institucija donosi konačnu odluku o izabranim kandidatima za mobilnost na osnovu predloga selekcije UNS-a.

Univerzitet u Nišu nudi mogućnost razmene studenata i obavljanje stručne prakse u Nemačkoj, Turskoj, Italiji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Poljskoj, Španiji, Austriji i Portugaliji.

Stipendije koje studenti dobijaju, u proseku su od oko 400 do 800 evra, sa većim ili manjim izuzecima. Razmena studenata traje u periodu od tri meseca do dvanaest meseci

Uslovi koji moraju biti ispunjeni, a koje propisuje Erazmus+ program su različiti. To su prosečna ocena, ESPB bodovi, godina studija, broj godina studiranja, nivo poznavanja engleskog jezika, a sada i potvrda o vakcinaciji i dr. 

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *