NATO AGRESIJA- KAKO JE RUINIRANA ZGRADA GENERALŠTABA

Društvo

U noći između 29. i 30. aprila 1999. NATO agresori pogodili su zgradu Generalštaba u ulici Kneza Miloša. Bio je to jedan od najintenzivnijih napada na samoj teritoriji Beograda. Iste noći oštećena je i zgrada Vlade Srbije. Televizijske ekipe koje su se našle na terenu snimile su užasne prizore nakon bombardovanja zgrade Generalštaba. Vatra, bombe, strah, neizvesnost samo su neke od scena koje su zabeležile kamere ove noći. Nakon neuspelih političkih pregovora sa Miloševićem, NATO je jasno izneo svoje ciljeve „Napadamo sistemski i progresivno, uništićemo tu Vojsku i tako će biti sve dok Milošević ne prihvati zahtev međunarodne zajednice“ rekao je Klark, zapovednik snaga NATO-a za Evropu.
Jedno od najprepoznatljivijih arhitektonskih dela, zgrada Generalštaba, proglašena je 2005. kulturnim dobrom. Godinama su se u javnosti pojavljivale spekulacije o eventualnom rušenju i izgradnji luksuznih objekata na tom mestu. Status spomenika kulture dozvoljava prodaju, ali nalaže da su se izvorni izgled, narušen bombardovanjem, obnovi. Ovakvo ograničenje otežalo bi prodaju i odbilo potencijalne kupce.
Najavom rušenja zgrade Generalštaba, šira javnost je nedvosmisleno stala protiv toga, a na Fejsbuku se pojavila i grupa „Spasimo Generalštab od profitera“.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *