Električni „Fiat panda“ ‒ automobil budućnosti

Biznis

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa poslovnim partnerima kompanije „Stellantis“, izjavio je:

„Mi danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu“.

U zvaničnom saopštenju za medije, kompanija „Fiat” navodi da je „Stellantis” najavio da će u kragujevačkoj fabrici instalirati novu platformu za električna vozila koja bi proizvodila kompaktna vozila. Ta instalacija bi otpočela sredinom 2024. godine. To će pomoći kompaniji u nameri da dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi do kraja ove decenije, kao i nultu emisiju štetnih gasova do 2038. godine. Ova najava takođe potvrđuje da će Srbija i njena fabrika u Kragujevcu (u kojoj Republika Srbija ima vlasnički udeo od 33%) igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030 kompanije Stellantis.

Takođe se navodi da novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u kragujevačkoj fabrici, kao naslednik modela Fiat 500L koji se trenutno proizvodi. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog vozila, na osnovu kontinuiranog unapređenja performansi.

Karlos Tavares izjavio je:

„Ova nova platforma namenjena za električna vozila odgovaraće savršeno proizvodima iz A, B i C kategorije i unaprediće efikasna i čista rešenja za gradsku mobilnost naših brendova“.

 U zvaničnom saopštenju se navodi da je „Stellantis”  predstavio sveobuhvatnu strategiju za elektrifikaciju tokom događaja EV Day koji podrazumeva uzbudljiva i vozila vodeća u klasi za 14 kultnih brendova Kompanije. Na krilima predviđenih investicija od više od 30 milijardi evra do 2025. godine, ova strategija uključuje razvoj četiri platforme za električna vozila: STLA Small, Medium, Large i Frame koje su uparene sa skalabilnom porodicom od tri električna pogonska modula i standardizovanim baterijama sa sposobnošću brzog punjenja vodećom u klasi. Kompanija je na putu da ispuni ciljeve na oba fronta po pitanju učinka i rokova.

Predsednik Aleksandar Vučić je još dodao:

„Potpisivanjem današnjeg ugovora, Srbija će imati ključnu ulogu u realizaciji strateškog plana Dare Forward 2030 kompanije „Stellantis„ ‒ jednog od vodećih svetskih proizvođača automobila. Odluka ovog giganta u automobilskoj industriji da modernizuje i unapredi postojeći proizvodni pogon u Kragujevcu, pruža nam mogućnost da postanemo vodeći proizvođač električnih automobila i na taj način umnogome promenimo sliku Srbije.”

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *