Kako je nastala zastava Vojvodine?

Društvo

Ova autonomna pokrajina ima dve zastave – zvaničnu i tradicionalnu. Time je Vojvodina postala jedinstven primer u Evropi.

Pitanje koje se postavljalo, dok se donosila odluka o tome kako bi trebala da izgleda ova zastava, jeste šta ustvari predstavlja tradicionalni simbol i grb Vojvodine?

Tradicionalna zastava Vojvodine proglašena je davne 1848. godine, kada je na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima bila prvi put proglašena Srpska Vojvodovina, srpski narod kao slobodan i ravnopravan, kao i teritorija Vojvodovine. Zastava i grb koji su 1848. bili utvrđeni su prvi simboli Vojvodine koji su ikada ustanovljeni. Bili su identični zastavi i grbu Kneževine Srbije, a Vojvodina je nazivana i Vojvodina Srbija.

Skupština autonomne pokrajine Vojvodine je pre 11 godina, 27. februara 2004. godine, usvojila odluku o vojvođanskoj zastavi. Tu je u osnovi srpska trobojka koja označava pripadnost ove pokrajine Republici Srbiji, a u njenom središtu smeštene su tri žute petokrake koje predstavljaju Srem, Banat i Bačku. Dok je tradicionalna zastava takođe u srpskim bojama – crvena, plava i bela, usvojena Statutom Vojvodine iz 2014. godine. 

 

Česte polemike se vode oko postavljanja ove zastave uz zastavu naše države. U skladu sa Ustavom i zakonima ona bi uvek trebala da se ističe pored srpske zastave. Dok jedni tvrde da vojvođanska zastava ne treba da bude postavljena na svim institucijama Vojvodine, drugi tvrde da se ne isicanjem ove zastave krše prava i zakoni. 

Takođe, polemike su se vodile i o nepravilnostima tradicionalnih simbola koji krase zastavu. Neki su osporavali njihovu tradicionalnost, kvalitet i preciznost. 

Vojvođanska zastava treba da simboliše nezavisnost za koju se srpski narod silno borio, kao i žrtve koje su podnešene da bismo danas bili ovde gde jesmo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *