DANAS JE VASKRS

Društvo

Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima na zemlji podario večni život. 

Praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pre te ravnodnevnice, samim tim Vaskrs pripada tzv. pokretnim praznicima. Najranije može da se obeležava 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Ove godine Vaskrs se praznuje 24. aprila.

Povodom ovog praznika, u narodu su prisutni različiti običaji i verovanja. Za Vaskrs je vezan običaj darivanja jajima. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.

Pored poklanjanja jaja, postoji i običaj „tucanja jajima“, gde najpre domaćin kuće uzima jaje, potom svi ostali i nastaje čitavno „takmičenje“ u tucanju jajima. Taj događaj je najzanimljiviji deci. 

Hrišćani taj dan jedni druge pozdravljaju sa „Hristos vaskrse!“ ili „Hristos voskrese!“ ili „Hristos uskrsnu!“, odgovarajući sa „Vaistinu vaskrse!“ ili „Voistinu voskrese!“ ili „Uistinu uskrse!“

Često se vodi pravopisna polemika o tome kako je pravilno izgovoriti ovaj pozdrav. Naime, ispravno je govoriti sva tri oblika, samo je preporučeno uzvratiti odgovorom u skladu sa pozdravom onog koji se prvi obraća. Radi se o staroslovenskom prefiksu „Vъ“, koji je različito adaptiran.

Vaskršnja trpeza je bogata raznolikim đakonijama. S obzirom na to da je prethodno protekao post, Vaskršnja trpeza je mrsna. Obed se započinje kuvanim jajem, a često se može naći i jagnjetina, koja simbolizuje Hrista kao žrtveno jagnje, koje je založilo svoj život radi spasenja ljudskog roda. 

Zvona na crkvama i hramovima odzvanjaju u slavu vaskrslog Gospoda Isusa Hrista,  slaveći život. Svuda je sreća, mir i blagostanje. 

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *