Svetski dan knjige i autorskih prava

Kultura

 

Za obeležavanje Svetskog dana knjige i autorskih prava, uzet je datum 23. april. Ovaj datum nije slučajno izabran. Na taj dan su umrli ili rođeni neki od najznačajnijih svetskih književnika. To su Šekspir, Servantes, Nabokov, Druon. U slavu i čast pomenutih genijalnih književnih imena, izabran je 23. april, kao Dan kada se slavi književnost i originalnost.

Tada se održavaju različite manifestacije, koje za cilj imaju razgovore o profesiji pisaca, zaštitom autorskih prava, kao i o novim tehničkim dostignućima, koja su u službi pisanja. 

Ovaj datum slave svi oni koji su na neki način povezani sa pisanjem i književnošću. To su književnici, urednici, bibliotekari, ilustratori, ali i sami čitaoci. Ako tako razmatramo ovaj Dan, onda ga svaki pojedinac na izvestan način proslavlja, s obzirom na pismenost ljudi. 

Dan knjige je prvi put obeležen 1926. godine u Kataloniji, na dan Servantesovog rođenja. Vinsent Klavel Andres, pisac i urednik, predložio je Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum uzme kao Španski dan knjige. Ideja je prihvaćena, ali je četiri godine kasnije, datum promenjen u onaj koji se i danas uvažava, a to je 23. april.

Na zasedanju Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) 1995. godine u Parizu, došlo je do odluke da se 23. april izabere za Svetski dan knjige i autorskih prava. Tu odluku je podržalo oko 80 nacija širom sveta.

Činjenica je da je sa tehnološkim napretkom sve manje onih koji se okreću i posvećuju svoje vreme čitanju i knjizi u odnosu na nekadašnju statistiku. Ali i pored te poražavajuće informacije, postoji apel onih koji i dalje uvažavaju moć knjige i pisane reči. 

Nastoji se da školski program bude osavremenjen i prilagodljiviji učeničkim interesovanjima, kako bi podstakli školarce da čitaju.

Povodom ovog događaja, mnoge biblioteke i književne organizacije priređuju skupove, okrugle stolove, književne večeri. Dok se u izdavačkim kućama i knjižarama mogu naći akcijska sniženja i prilagodljive cene knjiga, a sve u svrhu motivacije mladih, kao i starijih da čitaju. 

Autor: Maja Đoršević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *