Da li znate ko je bio Jaša Prodanović?

Društvo

Na današnji dan rođen je naš poznati publicista, književnik i političar – Jakov Jaša Prodanović, 23. aprila 1867. godine u Čačku. 

Urednik časopisa Narodna misao, Odjek i Glasnik profesorskog društva. Čovek čija je pisana i govorena reč ostavila veliki trag u srpskom društvu.

Bio je gimnazijalac koji je sa  Jovanom Cvijićem, Mihajlom Petrovićem Alasom i Pavlom Popovićem, pohađao Prvu beogradsku gimnaziju i bio učenik čuvenog profesora Koste Vujića. Svima nama dobro poznati roman i filmsko ostvarenje ,,Šešir profesora Koste Vujića“ koje smo bar jedanput odgledali ili pročitali.

Zalagao se za republiku i žustro borio za prava radničke klase. Kao izuzetno školovan čovek bio je ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srbije, tada još kao član Samostalne stranke. Zanimljivo je da je 1910. godine, kao ministar narodne privrede, sproveo kroz Narodnu skupštinu Zakon o radnjama – stvorene su radničke i druge komore, a uvedeno je i zaštitno radničko zakonodavstvo.

Pisao je političke brošure i sastavio dve antologije narodnih pripovedaka i pesama. Bio je i član ,,Srpskog književnog glasnika“.

Napisao je mnogo dela, od kojih su najpoznatija: Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji, Vuk Karadžić i Miloš Obrenović, Istorija političkih stranaka i struja u Srbiji.

Tokom života, doživeo je jedan od najvećih gubitaka, njegov sin Zoran rano je preminuo. Dok je njegov drugi sin, Bora Prodanović, nastavio očevim stopama ostvarivši se kao novinar i pravnik.

Sahranjen je u Beogradu, 1948. godine, a na Kalemegdanu se nalazi spomen obeležje sa njegovom bistom.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *