NA DANAŠNJI DAN 1815. PODIGNUT JE DRUGI SRPSKI USTANAK

Društvo

Drugi srpski ustanak počeo je 23. aprila 1815. godine.
Posle poraza u Prvom srpskom ustanku, srpski narod se našao u jako lošem položaju, Turci su nastavili sa ubijanjem ljudi, paljenjem čitavih sela i mučenjem. U to vreme mnoge srpske porodice prebegle su preko granice u Srem i Banat. Život pod turskom vlašću postajao je sve teži. Zbog takvih loših uslova, izbio je Drugi srpski ustanak. Srpske starešine su se okupile u Takovu 23. aprila, odlučile da nastave borbu i suprotstave se Turcima. Ovaj ustanak predstavljao je nastavak Prvom srpskog ustanka. Za vođu je izabran Miloš Obrenović. Ostale su upamćene njegove reči „Evo mene, evo vas- rat Turcima“.
Borbe sa Turcima trajale su svega par meseci. Posle nekoliko pobeda ustanika došlo je do pregovora Miloša Obrenovića sa vezirom Beogradskog pašaluka Marešli Ali-pašom.
Konačno, sporazum je postignut 25. oktobra 1815. godine, kada je i završen Drugi srpski ustanak. Ovaj ustanak doveo je do srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanje Kneževine Srbije, koja je imala svoj Ustav i vladarsku dinastiju.
U Takovu se nalazi spomen-kompleks Drugi srpski ustanak, koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka. Na ovom prostoru nalazila se gusta hrastova šuma, gde je na Cveti 1815, pod najvećim hrastom, doneta odluka o podizanju ustanka.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *