22. ARPIL -DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Društvo

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu. Od 1000 logoraša spasilo se samo devedeset jedan. Ovaj dan sećanje je na Srbe, Rome i Jevreje koji su stradali tokom Drugog svetskog rata u NDH. Preostali logoraši koji nisu pribegli proboju ubijeni su i spaljeni sa logorskim objektima. Nezavisna Država Hrvatska bila je jedina država koja je imala i posebne logore za decu, u kojima je ugašeno nekoliko desetina hiljada dečijih života. Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji Srbije bio je koncentracioni logor na Starom sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici masovno i mučki ubijani od 1941. do 1944. godine. U aprilu 1944. logor je bombardovan, a konačno je napušten 26. jula. iste godine.
Svake godine, 22. aprila počast žrtvama polaganjem venaca na spomenike odaju predstavnici Vlade Srbije, Republike Srpske, Vojske Srbije, kao i preživeli zarobljenici logora, razna udruženja i brojni građani.
Na skupu upriličenom u januaru, u znak sećanja na žrtve holokausta, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da je Holokaust jedan od najvećih zločina i najbolnija rana u ljudskoj istoriji. Tom prilikom saopšteno je da je doneta odluka da se Staro sajmište dostojno obeleži, što je potvrđeno i donešenjem, tj. radu na Zakonu o Memorijalnom centru Staro sajmište u Narodnoj Skupštini Srbije.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *