Na današnji je rođen nakontroverzniji čovek srpskog podzemlja- Željko Ražnatović Arkan

Društvo

Željko Ražnatović Arkan rođen je 17. aprila 1952. godine u Brežicama, u Sloveniji. Bio je srpski komadant, ratni političar, a najpoznatiji po tome što je za vrijeme jugoslovenskih ratova komandovao paravojnom formacijom Srpska dobrovoljačka garda – poznatija pod imenom Arkanovi tigrovi.

Zbog zločina koji se pripisuju toj formaciji, Arkan je postao jedan od najpoznatijih optuženika Haškog suda, ali je pre eventualnog izručenja ili početka suđenja ubijen u nerazjašnjenim okolnostima.  Njegov život bio je protkan kontroverzama – jedni su ga smatrali herojem, a drugi kriminalcem.

Arkan je svojevremeno bio čovek koji je ulivao ljudima strah, ali su ga oni zbog toga poštovali i veličali. On je započeo i političku karijeru u trenucima slave, 1993. godine kada je formirao Stranku srpskog jedinstva.

Vrhunac popularnosti doživljava ženidbom sa Cecom, srpskom majkom. Oni tada postaju slavan par koji se dugo vremena nalazio u žiži javnosti.

U trenutku kada je bio jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji, ubijen je 15. januara 2000. godine u hotelu Interkontinental u Beogradu. Njegove ubice brzo su uhapšene, ali motiv ubistva do danas u potpunosti nije razjašnjen.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *