Rođendan srpskom botaničaru Josifu Pančiću

Društvo

Na današnji dan rođen je Josif Pančić, lekar i botaničar koji se smatra ocem srpske botanike, i prvim predsednikom Srpske kraljevske akademije, današnje SANU. 

Njegovo zaveštanje se meri i otkrićem endemične vrste četinara na Balkanu, koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika. Najviši vrh Kopaonika nosi njegovo ime, na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima.

Pančić je rođen u selu Ugrini kod Bribira, u Vinodolu, 17. aprila 1814. godine, kao četvrto dete majke Margarite i oca Pavla. Osnovnu školu završio je u Gospiću u Lici, kod svog strica koji je o njemu brinuo, a gimnaziju u Rijeci.

Nakon toga, u Pešti je upisao medicinski fakultet zbog velike naklonosti prirodnim naukama. Voleo je botaniku i sakupljao je biljke u okolini Pešte i Budima. 

Ovaj neumorni istraživač osnovao je Botaničku baštu u Beogradu, utemeljio je mnoge naučne discipline i bio je najbolji poznavalac biljnog i životinjskog sveta u Srbiji. Svoj herbarijum je 1860. dao Velikoj školi, a on se danas čuva u Botaničkoj bašti u Beogradu, koja je bila zamisao i delo ovog naučnika. 

Pančićevo najznačajnije pisano delo je prvi opis flore Srbije – ,,Flora kneževine Srbije” (Flora Principatus Serbiae).Ova knjiga doživela je mnogo posmrtnih izdanja, a Pančićev način pisanja bio je iznenađujuće literaran i razumljiv. Napisao je i ostale značajne knjige kao što su: Živi pesak u Srbiji i bilje što na njemu raste, ,,Flora u okolini Beogradskoj”, ,,Ptice u Srbiji”, kao i ,,Šumsko drveće i šiblje u Srbiji” i druge.

Tokom svoga višegodišnjeg rada otkrio je 102 i opisao oko 2.500 biljnih vrsta. Među njima je i Natalijina ramonda. 

Preminuo je 8. marta 1888. godine, a sahranjen je, po svojoj želji, na Suvom rudištu, najvišem vrhu Kopaonika.

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *