Dvadeset tri godine od pogibije Milice Rakić

Društvo

Na današnji dan, 17. aprila, za vreme bombardovanja NATO-a 1999. godine, u beogradskom naselju Batajnica, poginula je trogodišnja devojčica Milica Rakić. Ona je nastradala od gelera eksplodiranog projektila.

Njena smrt postala je simbol stradanja i patnje kroz koje su u tom trenutku prošla sva deca u bivšoj Jugoslaviji. Ova devojčica jedna je od osamdeset devetoro dece koja su nastradala u toku NATO agresije.

U Tašmajdanskom parku nalazi se spomenik posvećen deci poginuloj u bombardovanju na kome se nalazi skulptura Milice Rakić. Na mermernom bloku, koji se nalazi iza statue ove devojčice, na srpskom i engleskom jeziku uklesano je: ,,Bili smo samo deca”. Skulptura je dva puta ukradena, nešto više od godinu dana nakon što je devojčica poginula. 

U Miličinu čast napisane su mnoge pesme. Tako je i naš poznati pesnik, Dobrica Erić, napisao pesmu ,,Čiko ja tebe gledam s neba”, u znak sećanja na Milicu Rakić i svu nastradalu decu.

Srpska pravoslavna crka pokrenula je inicijativu da se Milica Rakić kanonizuje kao Sveta. U manastiru Tvrdoš kod Trebinja oslikana je freska sa njenim likom, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice.

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *