KRUNISANJE CARA DUŠANA

Društvo

Na današnji dan na Vaskrs 16. aprila 1346. godine kralj Stefan Dušan krunisan je za cara Srba i Grka, čime je postao prvi srpski vladar sa tom titulom. Krunisanje u Skoplju obavio je srpski patrijarh Joanikije. Pre krunisanja u carsko zvanje Dušan je morao da uzdigne srpsku arhiepiskopiju na rang patrijaršije, jer je samo patrijarh mogao krunisati kandidata za cara. Stoga je proglašenje Joanikija za patrijarha obavljeno uz pomoć bugarskog patrijarha Simeona. Činu krunisanja u Skoplju prisustvovali su ohridski arhiepiskop, bugarski patrijarh, svetogorski prot, kao i igumani svetogorskih manastira.
Stefan Uros IV Dušan Nemanjić bio je pretposlednji srpski kralj iz dinastije Nemanjića. Rođen je od oca Stefana Uroša III Dečanskog i majke Teodore Smilec. Titulu kralja nosio je od 1331. do 1346. godine. Dušan se istakao još u ranoj mladosti u bici na Velbuždu 1330. godine, kada je naneo odlučujući udarac bugarskim snagama i tako izdejstvovao srpsku pobedu. Naredne godine zbacio je sa vlasti svoga oca, kralja Stefana Dečanskog i krunisao se za kralja Srbije. Car Dušan, poznatiji kao Dušan Silni, bio je oženjen bugarskom princezom Jelenom, sa kojom je dobio sina Uroša. Nakon Dušanove smrti 1355. godine carski tron nasleđuje njegov sin Uroš.
U februaru ove godine, povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, Narodni muzej u Beogradu  svečano je predstavio monumentalno delo Paje Jovanovića „Krunisanje cara Dušana“ poznatog i pod nazivom „Proglašenje Dušanovog zakonika“.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *