TRI GODINE OD SMRTI MIRE MARKOVIĆ

Politika

Mirjana Marković (1942 ‒ 2019), rođena je u blizini Požarevca, preminula je u Moskvi. Bila je srpska političarka, doktor nauka, redovni profesor sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu u penziji i supruga bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Njena majka Vera Miletić je bila pripadnik partizana. Njena majka je bila uhapšena u Gestapou, gde je i streljana. Otac je bio Momčilo Moma Marković, jedan od vodećih komunista Srbije. On je posle rata bio u vrhu vlasti, a odlikovan je i oredenom Narodnog heroja. 

U Požarevcu je završila gimnaziju. U omladinskoj komunističkoj organizaciji je upoznala svog budućeg supruga Slobodana Miloševića. To je bio početak priče o nerazdvojnom paru komunističkih vladara.

Za njega se 1965.godine udala i dobila dvoje dece — Mariju i Marka. Mirjana je imala gotovo jednako tragično detinjstvo kao i Slobodan Milošević.

Mirjana Marković je predavala sociologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta, ali i na nekoliko privatnih fakulteta. Objavila je stotinjak radova iz te oblasti, sastavila dva udžbenika. Njene knjige „Odgovor“ ili „Noć i dan“ su prevedene na više jezika, ali je milionske tiraže postigla zahvaljujući kineskom izdanju.

Sa usponom njenog muža Slobodana Miloševića vidno je rastao i njen uticaj na sva zbivanja u politici i društvu s kraja osamdesetih i tokom devedesetih.

Njen direktan politički angažman započeo je osnivanjem Jugoslovenske levice (JUL) 1994. 

2003.godine, Mira Marković se odselila u Rusiju, gde je zatražila politički azil. Slobodan Milošević je preminuo u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. marta 2006. godinea njegova supruga je tom prilikom izjavila da je „Tribunal u Hagu ubio njenog muža“

Umrla je u Moskvi, gde je kremirana, a potom je njena urna dopremljena u Srbiju i sahranjena u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, gde je i 2006. godine sahranjen njen suprug Slobodan Milošević.

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *