Ko je Emanuel Makron?

Politika

Emanuel Žan-Mišel Frederik Makron rođen je u Amjenu, 21. decembra 1977. godine. Francuski je političar, ekonomista i trenutni predsednik Francuske i kovojvoda Andore. Bivši je javni službenik i investicioni bankar. Makron je studirao filozofiju na univerzitetu Pariz-Nanter, a diplomirao na školi za nacionalnu administraciju 2004. godine.

Bio je član Socijalističke partije. Tada je postavljen za zamenika generalnog sekretara u prvoj vladi Fransoe Olanda 2012. godine. 

Postao je ministar ekonomije, industrije i digitalnih poslova u drugoj vladi Manuela Valsa. Kao ministar pokrenuo je reforme sa ciljem poboljšavanja poslovne klime u Francuskoj. Dao je ostavku na mesto ministra 2016., kako bi se posvetio svojoj predsedničkoj kandidaturi na izborima za predsednika Francuske. U novembru 2016. objavio je da će se kandidovati kao nezavisni kandidat, gde je kasnije formirao partiju pod nazivom Republika u pokretu.

 U drugom krugu izbora 7. maja 2017.godine, Makron je pobedio i osvojio 66,10% glasova, tako postavši najmlađi predsednik Francuske u modernoj istoriji i najmlađi šef Francuske države posle Napoleona.

Povodom aktuelnog stanja u Ukrajini, kako prenosi dnevni list Danas, Makron je izjavio da je Vladimir Putin „odlučio da se ne zaustavi“ u Ukrajini jer mu je potrebna „vojna pobeda za sebe samog, iako je shvatio da se Ukrajina neće pokoriti“.

Francuski predsednik je rekao da zbog toga malo veruje u kolektivne napore da se u kraktom roku Putin stavi pred pregovarački sto.

Makron je takođe pokušao da opravda svoje telefonske razgovore sa Putinom.

„Ako više ne razgovara ni sa kim, onda ne znamo dokle može da ide. To je moja opsesija. Rekao sam mu da kad se uđe u ciklus nasilja, najteže je zaustaviti se. To je opasnost i prekretnica da se uđe u nepovratno“, obrazložio je Makron.

 

Novi predsednički izbori u Francuskoj, održani su i glasovi iz prvog kruga su prebrojani. Prema konačnim rezultatima koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova aktuelni predsednik Emanuel Makron osvojio je 27,85 odsto glasova, ispred kandidatkine ekstremne desnice Marin Le Pen sa 23,15 glasova, i njih dvoje idu u drugi krug.

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *