DA LI JE GRUZIJA SLEDEĆA PUTINOVA META?

Politika

Od kada datira sukob između Rusije i Gruzije i da li je on samo trenutno zamrznut?
Tačke žarišta predstavljaju dve sada nezavisne države na Kavkazu, Južna Osetija i Abhazija.
Južna Osetija je regija koja se faktički odvojila od Gruzije u Južnoosetijskom ratu 1991-92. godine, a na referendumu o nezavisnosti Južne Osetije iz 2006. godine za potpunu nezavisnost  izjasnilo se 99 odsto glasača. Tada kreće pojačana netrpeljivost između zvanične Moskve i Gruzije. Gruzija optužuje Rusiju za aneksiju njene međunarodno priznate teritorije. U separatističkim regionima Južne Osetije i Abhazije u avgustu 2008. godine izbio je rat između Rusije i Gruzije. Rusija, Južna Osetija i Abhazija bili su sa jedne, a Gruzija sa druge strane. Nakon petodnevne borbe i okršaja, gruzijski vojnici su pokušali da zauzmu glavni grad Južne Osetije, na šta je Rusija odgovorila napadom na Gruziju. Zvanična Moskva ovaj napad opravdala je time što su u Južnoj Osetiji napadnute ruske mirovne snage i optužila Gruziju za genocid nad narodom u Južnoj Osetiji, od kojih su mnogi ruski državljani. Ruska državna duma je 25. avgusta 2008. jednoglasno izglasala rezoluciju kojom se poziva ruski predsednik Dmitrij Medvedev da zvanično prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države. Već sledećeg dana ruski predsednik je potpisao ukaze kojima je to i sproveo u delo.
Stizale su osude iz Amerike. Američki predsednik Buš optužio je Rusiju  za izazivanje rata, a rusko uplitanje u sukob proglasio je agresorskim činom. Francuska i Nemačka do okončanja sukoba ostale su neutralne. Italija je stala na stranu Rusije, ne želeći da se stvara antiruska koalicija u Evropi.
Može se reći da su se odnosi Rusa i Gruzina vremenom poboljšavali u oblasti trgovine, kulture i turizma, ali ostaje kontroverzan status gruzijskih separatističkih regiona Južne Osetije i Abhazije, gde su stacionirani ruski vojnici. 

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *