Večni sukob Indije i Pakistana

Politika

Britanski parlament je 17. jula 1947. usvojio zakon o nezavisnosti Indije, kojim prestaje britanska vladavina nad tom državom. Mesec dana kasnije doneta je odluka o podeli Indijskog potkontinenta, a pitanje Kašmira počelo je izazivati nemire između dve novonastale zemlje, Indije i Pakistana.

Odluka o podeli iskazivala je da se pokrajine s većinskim delom muslimanskog stanovništva priključe Pakistanu, dok bi one s većinskim delom hinduskog stanovništva bile pripojene Indiji. Pokrajine je trebalo priključiti u skladu sa željama stanovnika, uzimajući u obzir geografske podele u svakoj kneževini.

Indijsko-pakistanski ratovi, poređani hronološki su bili:

  1. Indijsko-pakistanski rat (1947 – 1948), koji je završio podelom Kašmira na indijski (oko 2/3) i pakistanski deo (1/3);
  2. Indijsko-pakistanski rat (1965),  Pakistan je pokušao pružiti podršku kašmirskim borcima, ali su stvari izmakle kontroli. Rat se završio bez formalnog pobednika i bez promena granica;
  3. Indijsko-pakistanski rat (1971), U novom sukobu 1971. vojna prevaga bila je na strani Indije, koja je uspela da ostvari pobede na ratištu. Sukob se završio indijskom pobedom i stvaranjem Bangladeša. 
  4. Kargilski rat (1999), Kašmirski militanti uspevaju se infiltrirati na indijski deo Kašmira i okupirati planinske vrhove Kargila. Indija je taj način delovanja videla kao „zabadanje noža u leđa”. Indija je uspela da vrati ovo područje pod svoju kontrolu.

U martu ove godine, indijska vojska je, navodno, slučajno ispalila projektil na Pakistan, saopštilo je ministarstvo odbrane u Nju Delhiju, nazvavši to incidentom „za duboko žaljenje”.

Tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila”, saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane. Nije preciziran tip projektila, ali je rečeno da je pala „na područje Pakistana”. Incident je „za duboko žaljenje”,dodajući da je sreća što nije bilo stradalih nesreći. Pakistanske vlasti navode da je „neoprezno lansiranje” oštetilo imovinu na zemlji i dovelo u opasnost živote civila i avione u pakistanskom vazdušnom prostoru, uz optužbe protiv Indije za „bezdušnost prema regionalnom miru i stabilnosti”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *