Deliblatska peščara ili Evropska Sahara

Društvo

Najveća u Srbiji,a ujedno i poslednja pustinja u Evropi, smatra se ova evropska kontinentalna peščara.

Ova Banatska peščara nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Predstavlja istorijski spomenik Panonske nizije koja je elipsastog oblika i prostire se na oko 350 kvadratnih kilometra. Proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata i to je najveća akumulacija nevezanog peska u Evropi.

Ono što peščare razlikuje od pustinja jeste što su to manje peskovite površine koji imaju elemente pustinjske klime – temperatura koja se zimi spušta do -25, a leti dostiže čak 45 stepeni celzijusa.

Ovaj  prirodni fenomen, nastao je tokom ledenog doba od peska kojem je vetar zasuo prethodni lesni nanos i zatalasani reljef preoblikovao u izrazito dinski, formirajući  najveću oazu peščarsko-stepske vegetacije.

Zbog svoje specifične flore i faune, Deliblatska peščara proglašena je specijalnim rezervatom prirode. Nalazi se u Evropskom zelenom pojasu i najverovatnije će postati područje ,,Natura 2000”, evropske mreže zaštićenih oblasti, a nalazi se i na preliminarnoj listi UNESCO-a, kao područje jedinstvenih prirodnih vrednosti.

Bogatstvo flore i faune ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božur, stepski božur, Pančićev pelen, šerpet i Degenova kockavica. Zbog prisustva mnogih vrsta ptica, ovo područje je uvršteno u najznačajnija staništa ptica u Evropi – IBA područje. Ovo je dom za mnoge grabljivice kao što su: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. 

Sportsko-rekreativni centar „Čardak“, okružen je borovom šumom i smešten u središnjem delu Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ na svega 7 kilometara od sela Deliblato u blizini Kovina. Idealno je mesto za boravak u prirodi, jer istovremeno pruža edukaciju i rekreaciju kao i mogućnost uživanja u prirodnim lepotama Deliblatske peščare i veoma je privlačan turistima.

Ovakav jedinstven prizor u našoj državi bio je privlačan za srpsku, ali i svetsku kinematografiju. Tako je na ovim prostorima snimljen film ,,Ko to tamo peva“, domaće popularno ostvarenje, kao i kultni film ,,Boj na Kosovu“. Snimljen je i film ,,Džingis Kan“, u američkoj produkciji.

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *