POLA VEKA OD FILMA VALTER BRANI SARAJEVO

Kultura

Film Valter brani Sarajevo premijerno je prikazan pre 50 godina 6. aprila u sarajevskoj Skenderiji, a tim povodom sinoć u 19 časova su se okupile mnogobrojne ličnosti da  govore o ovom filmskom ostvarenju. U proteklih pola veka ovaj film, koji je proslavio legendu naše kinematografije Velimira Batu Živojinovića, videlo je rekordnih milijardu i po gledalaca. Najveću popularnost film je dostigao u Kini. Na sinoćnjem događaju prisustvovali su Igor Galo, glumac, producent i reditelj, koji je u Valteru tumačio lik Mališe, a ujedno je i jedini živi glumac iz ovog kultnog ostvarenja, Miljko Živojinović, sin legendarnog glumca Bate Živojinovića, zatim dr Nele Karajlić, muzičar i Radoslav Zelenović, književnik i scenarista.
Živojinovićev sin Miljko seća se snimanja filma i napominje da niko u porodici nije imao predstavu o tome koliki uspeh će film dostići, ali su znali da će biti nešto značajno kada je u pitanju Hajrudin Krvavac, inače reditelj Valtera i mnogobrojnih filmova koji se i danas smatraju klasicima jugoslovenskog filma.
Interesantno je da je premijera ovog filma bila 6. aprila, upravo na Dan oslobođenja Sarajeva, a na taj dan poginuo je i Valter Perić. Valter brani Sarajevo je akciona, špijunska priča o sarajevskim ilegalcima i njihovom vođi, partizanskom obaveštajcu Vladimiru Periću Valteru, liku koji tumači Bata Živojinović. Jedna od zanimljivosti vezana za ovaj film je da je Ahmet Muminović nacrtao strip Valter brani Sarajevo, koji je dobio i svoje kinesko izdanje prodato u tiražu od oko 8 miliona primeraka.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *