30 GODINA OD OPSADE SARAJEVA

Politika

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine i trajala 1.425 dana, do 29.februara 1996godine. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dete. Svako deseto ubijeno je metkom iz snajpera.

Ove godine, stradanje je obeleženo stajanjem i ćutanjem u crnini povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini 6. aprila 1992. godine, u centralnoj beogradskoj Knez Mihailovoj ulici. Skup su organizovale nevladine organizacije „Žene u crnom” i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Izjava oca stradale devojčice Irme Grabovica, koja je imala 11 godina, 20. marta 1993. ubio ju je geler granate koja je pala među zgrade gde se igrala:

„Moja Irma je izašla ispred haustora kako bi se igrala sa drugaricama. Njihovu igru prekinula je granata, a Irmi je geler presjekao arteriju. Odmah je prevezena u bolnicu, ali nije preživjela. Od tada je prošlo gotovo 30 godina, ali bol za njom ne prestaje“, kaže njen otac Fikret Grabovica.

Fikret koji je sada predsednik Udruženja roditelja ubijene dece Sarajeva, kaže da su deca tokom opsade sistemski ubijana.

„Na nekim lokacijama je, u jednom trenu, ubijeno po petero, šestero, sedmero djece. Meni je to strašno, tužno, tragično…Posebno mi je strašno da je neko gledao kroz nišan i smogao snage ispaliti metak u dijete od dvije ili pet godina“, navodi Grabovica.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Marko Milosavljević, izjavio je:

„U danima kada vidimo slike ukrajinskih gradova,pre svega Kijeva i Mariupolja, koje podsećaju na to kako je izgledalo Sarajevo tih meseci u toku najduže do sada opsade jednog grada, smatramo kao važnim i značajnim za srpsko društvo da izrazi solidarnost prema žrtvama i preživelima.”

Navedeno je da su zbog opsade Sarajeva pred Haškim tribunalom osuđeni Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Autor: Maja Đoršević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *