KARL MALDEN, SVETSKI GLUMAC SRPSKOG POREKLA

Kultura

Karl Malden rođen je 1912. godine kao Mladen Sekulović od oca Srbina i majke Čehinje.
Mladenov otac Petar Sekulović iz rodne Bileće odlazi u Čikago, gde je Mladen i rođen, kao najstariji od trojice braće. Kako je stvoren Karl Malden?
Prilikom pohađanja Gudmenove škole u okviru Gudmen teatra, na nagovor pozorišta, Mladen uzima umetničko ime koje menja u Karl Malden. Malden je nadimak iz školskih dana, jer su drugovi tako izgovarali ime Mladen. U svojoj zavidnoj karijeri  snimio je čak 65 filmova, od kojih su najpoznatiji Tramvaj zvani želja, Na dokovima Njujorka, Baby Doll, Paton.. Veliku popularnost donela mu je i tv serija Ulice San Franciska u kojoj je tumačio lik poručnika Majka Stouna, a glumački partner u ovoj seriji bio mu je Majkl Daglas u ulozi Stiva Kelera. Malden je bio cenjen i kao pozorišni glumac, između ostalog glumio je i u čuvenom Brodvej teatru. Kada je reč o  jugoslovenskoj kinematografiji, Malden se pojavljuje u filmu Suton Gorana Paskaljevića iz 1982. godine, gde se našao u ulozi srpskog imigranta u SAD Marka Sekulovića. Karl Malden bio je oženjen Monom Grinberg preko 70 godina, a u tom braku dobio je i dve ćerke. Uz pomoć mlađe ćerke Karle 1997. napisao je knjigu Kako sam uspeo-memoari, koja je 2018. godine  prevedena na srpski jezik, a potom i objavljena.
Bio je predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, kao i osnivač Umetničke biblioteke u Beverli Hilsu, koja ujedno predstavlja i najveću takvu biblioteku u Americi.
Popularni glumac odlikovan je 2004.  „za izuzetno dugogodišnje lično ostvarenje u oblasti filmske umetnosti“ od strane Svetozara Marovića, tadašnjeg predsednika državne zajednice Srbije i Crne Gore.
Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je ordenom Svetog Save. Američki glumac srpskog porekla preminuo je 1. jula 2009. godine u 97. godini života.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *