4. APRIL ‒ DAN STUDENATA

Društvo

 

Zašto je 4.april Dan studenata?

Tridesetih godina 20.veka, u Evropi je preovladavao fašizam i represija vlasti. Studentski štrajkovi i pobune, bili su sve češća pojava na ulicama glavnih gradova, pa tako i u Beogradu. Na jednom od takvih protesta, 4. aprila 1936. godine, pritekavši kolegi u pomoć, od napada nožem stradao je Žarko Marinović, student prava i komunista. U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, doneta je odluka da se 4. april obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, počevši od 1955.

Kako se Dan studenata obeležava?

Pre početka pandemije korona virusom, u glavnom gradu, organizovane su različite svečane akademije, koncerti i druge manifestacije.

Jedno od najatraktivnijih mesta za okupljanje studenata povodom proslave njihovog paznika jeste studentski dom „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Tu se svake godine okupi više hiljada studenata iz Beograda i uz muziku i dobar provod proslave ovaj Dan.

Studentski predstavnici svake godine na ovaj dan, polažu vence na Marinovićevom grobu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

 

Generalna sekretarka organizacije SPUB Ana Grčić kaže da je Dan studenata pogodan i da se u parlamentu osvrnu važna studentska pitanja, kao i na to šta su protekle godine uradili i koje su inicijative pokrenuli.

„Mislim da je to jedan bitan deo, ne samo kao obeležavanje i proslava u bilo kom vidu, već i sama borba studenata koja nam pogotovu u poslednjih godinu dana i te kako značajna“, ističe Grčićeva.

 

Dan studenata biće obeležen uz dva događaja preko online aplikacije Zoom. 

Predsednik Studenskog saveza Beograda, Ilija Todorović, objasnio je o kojim događajima je reč:

„Prvi je savetovanje sa doktorima Studentske poliklinike o svim zdravstvenim problemima studenata, a drugi je sa resornim ministrom gde se priča o uvođenju dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju“, izjavio je Todorović.

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *