2. APRIL- DAN OSOBA SA AUTIZMOM

Društvo

Danas je Svetski dan osoba sa autizmom. Dan kada osobe sa ovim poremećajem postanu vidljivi članovi društva, dan kada im se širom sveta posveti potrebna pažnja.
Šta je autizam?
Autizam je složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nepostojeća socijalna interakcija i komunikacija. Kod autizma nema smanjenja ili povratka na početno stanje, on je potpuno ravnomeran u svom intenzitetu i toku. Roditelji su ti koji obično uoče karakteristične znakove do detetove treće godine. Rano otkrivanje autizma može pomoći detetu da stekne određene socijalne veštine i samostalnost u pojedinim sferama života. Rasprostranjenost autizma široko varira. Nije poznat tačan broj ljudi u svetu koji pati od ovog poremećaja. U Srbiji ne postoji registar osoba sa autizmom, međutim ukoliko uzmemo u obzir da ih je u Evropi preko 20 miliona smatra se da u Srbiji od ovog poremećaja boluje i nekoliko desetina hiljada ljudi. Prema oceni Ujedinjenih nacija, osobe sa autizmom su jedna od najisključivanijih grupa našeg društva. Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom osnovan je 1977. godine u cilju zaštite i ostvarivanja prava osoba sa autizmom i njihovih porodica.
Lek za autizam ne postoji. Osobama koje on pogađa potrebna je podrška tokom celog života.
Dovoljno je da svako od nas razmisli šta bi mogao da uradi  kako bismo zajednički podigli svest o potrebama dece i odraslih osoba sa autizmom. Budimo nekome primer. Najmanji doprinos je pokretačka snaga za velike promene.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *