Dan šale

Društvo

U mnogim zemljama 1. april obeležava se kao dan šale. No, da li ste znali da se ne može sa sigurnošću utvrditi zašto je baš 1. april postao sinonim za šalu.

Prvoaprilske teorije
Postoje dve teorije koje govore o tome zašto je baš ovaj datum postao sinonim za humor i zabavu.
Prva kaže da šale i nestašluci koji se unapred planiraju za ovaj dan datiraju još iz vremena drevnog Rima. Veruje se da su Rimljani i stari Kelti praznovali festival šale u vreme prolećne ravnodnevnice, a po nekim spisima može se predpostaviti da je to bio upravo pri dan aprila.
Druga teorija vezana je za proslavljanje Nove godine u srednjem veku. Veći deo Evrope proslavljao je praznik Blagovesti od 25. marta, što je ujedno bio i početak nove godine. Slavlje je trajalo sve do 1. aprila. 1582. godine, papa Gregor naredio je poštovanje gregorijanskog kalendara po kojem se Nova godina proslavlja 1. januara. Mnogi su odbili da poslušaju papinu naredbu, nastavili su da slave Novu godinu u periodu oko 1. aprila, a oni koji su naredbu prihvatili zbivali su šalu na račun ,,neobaveštenih“ i njihovo zastarelo slavlje.
Običaji u svetu
Različite zemlje imaju različite, specifične običaje koje primenjuju na ovaj dan. Mi smo za vas izdvojili neke najzanimljivije.
U Francuskoj poznata je smicalica ,,Aprilska riba“. Ljudi prave ribe od papira i jedni drugima ih kače na leđa.
Iz Belgije nam ipak stiže jedna slađa priča. U ovoj zemlji deca zaključavaju svoje profesore, roditelje, bake i dete i puštaju ih napolje isključivo u zamenu za slatkiše.

 

AutorZa kraj pripremili smo umesto vas par šala:
Sipajte bejbi puder u fen za kosu
Uvaljajte ćufte u čokoladu i poslužite kao kolače
Nemate kafu za šećer? So je odlična zamena!
Zamenite stik za pazuh sapunom (ovo i nije tako loše)

Ovo je par naših predloga, ostalo prepuštamo vama. Budite kreativni, ali pazite da na kraju svi budu nasmejani!

Autor: Minja Veličković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *