PLANINA DEVOJKA: JELICA

Društvo

Planina Jelica je smeštena južno od Čačka i predstavlja prirodnu granicu između Čačanske kotline i Dragačeva. Jelica pripada dinarskom sistemu planina i pruža se u pravcu severozapad-jugoistok, u dužini od oko 30 kilometara. Na severozapadu prelazi u planinu Ovčar. Jugoistočni deo planine nalazi se na teritoriji opštine Kraljevo, a do njega se dolazi seoskim putem kroz sela Lazac i Dedevci. Najviši vrh Jelice je Crna stena, sa nadmorskom visinom od 929 metara.

Ova planina je bogata kulturno-istorijskim znamenitostima i brojnim legendama. Vrh Gradina (842m), odlikuje se arheološkim nalazištem nekadašnjeg grada cara Justinijana

Pronađeni su i tragovi starijeg gvozdenog doba, starog milenijum pre Hrista. Takođe, pronađen je i srpski grad iz 10.veka naše ere. U srednjem veku, brat Stefana Nemanje, rekonstruiše ova utvrđenja I formira grad Gradac, današnji Čačak.

Naziv planine je jako intrigantan. Naime, postoji legenda da je u vreme vladavine Osmanske carevine, devojčica Jelica istupila iz kolone porobljenog stanovništva, popela se na najviši vrh nekadašnjeg grada i skočila u provaliju.

Manastir Stjenik, nalazi se na putu kada se krene niz Gradinu. Ovaj manastir su podigli Mrnjavčevići u 14.veku, u kojem su pričešćivali vojsku za Maričku bitku 1371.godine. U Stjeniku se nalaze mošti Svetog Jovana Lešjanskog i Stjeničkog. Pomenuti monah je osnovao prepisivačku školu, koju su Turci spalili. 

U selu Ježevica, nalazi se manastir koji su podigli Milutin, vojvoda cara Dušana i njegova žena Ikonija. 

Planina Jelica je pogodna za ljubitelje planinarenja. Raznovrsne  stazice i putevi, kojima se planina prožima, nude avanturistima nezaboravno planinarenje nekadašnjim drumovima karavana. U sklopu turističke organizacije, postoje organizovane pešačke ture predvođene iskusnim i stručnim vodičima, kako bi se upoznao svaki kutak ove tajnovite planine.  

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *