NASILJE NAD ŽENAMA KROZ PESMU

Društvo

Da li obraćamo pažnju na sadržaj pesama koje svakodnevno slušamo i na to šta nam oni poručuju?
Godinama unazad sve više pesama poziva na neku vrstu nasilja. Reklo bi se da je, uprkos problematičnim tekstovima, publika jasno podržala njihove izvođače, što im predstavlja najveći vetar u leđa za kreiranje sličnih sadržaja u budućnosti.
No, ovaj problem ne datira od skoro.  Neretko su se i u tekstovima proslavljenih domaćih izvođača javljale uvrede, pretnje, pozivanje na zakonom zabranjene radnje. Dve godine unazad Bora Dugić i Balkubano prijavili su se na učešće na Beoviziji sa numerom „Svadba velika“. Međutim, ta pesma podigla je veliku prašinu u javnosti. Tekst govori o muškarcu koji je poneo bombu za slučaj da ga devojka koju prosi odbije. Na ovakav sadržaj hitno je reagovao Autonomni ženski centar, tražeći povlačenje pesme iz takmičenja za Beoviziju i sa svih drugih platformi RTS gde se pesma promoviše. U obrazloženju su naveli da je nedopustivo davanje javnog prostora pesmi čiji tekst poziva na ubistvo žene koja je rekla NE.
Sličnu konotaciju ima i pesma „Ubiću te“ u izvođenju Magnifiko benda. Pesma govori o napuštenom muškarcu koji se ne miri sa svojom sudbinom i preti ubistvom žene „kad je nađe“. Nije sporno da su ovakvi i tekstovi sa sličnim značenjem uzeli maha na domaćoj javnoj sceni. Žene u pesmama nailaze na beskrupulozne uvrede. Može se reći da pripadnici jačeg pola dobijaju izvesnu  „moć“ kroz pesme takvog sadržaja. A evo i kakav efekat to može da ima. Ono što najviše zabrinjava jeste porast broja nasilja nad ženama. U Srbiji su tokom 2020. godine u porodičnom nasilju ubijene 22 žene.
Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici u Srbiji ustanovljen je 2017. godine, a kao datum je uzet 18.maj.
Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine, kada je za samo tri dana u Srbiji ubijeno sedam žena.
Prema podacima UN uočava se da žrtva muškog nasilja može biti bilo koja žena, bez obzira na godine i obrazovanje, nacionalnost ili materijalnu situaciju. U Republici Srbiji vode se razne kampanje na temu borbe protiv nasilja nad ženama, u šta se vrlo aktivno uključila i država u proteklih deset godina.
Stiče se utisak da su, zahvaljujući ogromnoj podršci šire javnosti, žene sve spremnije da nasilju stanu na put. Tome su svoj doprinos dale i javne ličnosti, koje su istupile, ispričale svoje skrivane priče i time podstakle žene žrtve nasilja da smognu snage i progovore.
Dakle, borba se nastavlja, ali važno je da žene znaju da u njoj nisu same.

izvor: YouTube Ana Ninković

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *