Tri godine od smrti Dobrice Erića

Društvo

 

Dobrica Erić (22. avgust 1936 ‒ 29. mart 2019) je rođen u selu Donja Crnuća kod Gornjeg Milanovca, a premio je u Beogradu. Bio je srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac.

Erić je bio istaknuti član Udruženja književnika Srbije i mnogih drugih značajnih udruženja, između ostalog i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu, gde se nalazi i deo njegove zaostavštine, u okviru Zbirke književnika Dobrice Erića.

Radio je kao glavni urednik izdavačke kuće „Nolit“, takođe je bio urednik časopisa „Poletarac“ Duška Radovića i „Raskovnik“.

Poznat po književnim delima koje je pisao za decu, ali i za odrasle. Njegove knjige poseduju milionski tiraž. Jednom prilikom je izjavio:

Samo kad pišem i govorim deci i za decu, trudim se da to bude drukčije, govorim ih s nadom i verom da će oni učiniti nešto dobro i veliko.”

Njegova najpoznatija dela su: „Vašar u Topoli”, „Slavuj i sunce”, „Bal vampira”, „San gružanske letnje noći”, „Plači voljena zemljo”, „Pusti puže rogove”, „Dolina suncokreta” i dr.

Zanimljivo je napomenuti da je Dobrica Ćosić bio tekstopisac i dveju pesmama „za estradu”. Naime, pesma Miroslava Ilića „Devojka iz grada” i pesma Svetlane Cece Ražnatović „Detelina sa četiri lista”, imaju potpis ovog književnika.

Dobrica Erić, govoreći na jednom skupu, izjavio je:

„Ja sam uvek išao pomalo u raskoraku sa stvarnošću, a pogotovu danas. I pesme su sada u novom veku, kao i lepota umetnosti uopšte, u raskoraku sa zdravim razumom i u dosluhu sa nevremenom, pa se sve češće pitam da li se vredi još boriti lepim rečima i mislima za mesto pod nemilosrdnim suncem, koje nas takođe ne gleda i ne miluje onako često i nežno kao u detinjstvu. Sad su u modi neke tuđe reči i sunca, čiji smisao, ili pre besmisao, ja ne razumem i ne prihvatam, čak i po cenu potpune izopštenosti i samoće koja je preuranjena čak i za moje godine.”

Ljubivoje Ršumović je povodom Erićeve smrti izjavio:

„Dobrica je bio jedan od temelja naše kulture iz čije poezije su deca učila najbolje o životu. Bio je pesnik i pripovedač, vrhunski narator i čovek kojeg su školarci obožavali. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu, a naročito za nas njegove prijatelje.”

Minja Subota se povodom Erićeve smrti takođe obratio, izjavivši:

„Komponovao sam muziku za mnogo njegovih pesama. On je pisao školske himne uz koje su stasavale generacije djaka u Jugoslaviji. Sve svoje stihove je znao napamet i dešavalo se da na školskim priredbama deca traže bis kada bi završio recitovanje svojim pesama. Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje.”

 

 

Autor: Maja Đordđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *