(Ne)pijaća voda u Kikindi

Društvo

 

Problem koji građani Kikinde imaju sa pijaćom vodom traje već decenijama. Voda nije higijenski ispravna zbog povećane koncentracije amonijaka, arsena, bora i natrijuma.

Način na koji bi se u hemijskom smislu poboljšao kvalitet vode jeste da se izgradi sistem za prečišćavanje vode, odnosno željno iščekivana fabrika vode za Kikinđane. Mikrobiološka neispravnost delom je posledica hemijske neispravnosti vode, zbog toga se u gradu svake godine menjaju vodovodne cevi i vrši se dezinfekcija vode jer to utiče na poboljšanje kvaliteta vode za piće.

U ovom severnom delu Banata, uz podršku Vlade Republike Srbije i nemačke Razvojne banke KFV, prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji fabrike vode. Zavšetak ove invesicije očekuje se u naredne dve godine, a uloženo je 11,4 miliona evra.

Fabrika vode nalaziće se na vodozahvatu Šumice, sa leve strane, posle kružnog toka i ulaska u Kikindu. Biće duga od 120 do 150 metara. Imaće velike bazene, kapaciteta 3.500 tone, a tokom letnjih meseci, građani Kikinde više neće imati problema sa smanjenjem pritiska ili nestankom vode.

Autor: Milica Šolaja

1 thought on “(Ne)pijaća voda u Kikindi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *