Razvojni potencijali Vojvodine

Biznis

Naša severna pokrajina ima jedinstvenu i raznovrsnu ekonomiju, domaćin je velikom broju kompanija iz različitih sektora koje ulažu u investicije širom zemlje.

Povoljan geografski položaj i pozicioniranost između dva velika evropska koridora – Koridor 10 i Koridor 7, donose Vojvodini mnogo benefita. Ona je sedište visoko obrazovane radne snage, ima tri univerziteta, širok dijapazon kulturnih mesta i edukativnih centara.

Turistički potencijali ukazuju na razvoj velnes i spa turizma jer je na ovim prostorima evidentirano više desetina izvora lekovitih voda koji predstavljaju pravo bogatstvo, ali nedovoljno iskorišćeno. U Vojvodini bi mogao da se udvostruči broj banja, koje su kod nas razvijene u obliku terapeutskih centara kao što su – Banja Junaković, Banja u Vrdniku, Bečejska banja i druge.

Takođe, potencijali u korišćenju geotermalne energije za proizvodnju struje ukazuju na četiri moguće lokacije – Kikinda, Sombor, Sremska Mitrovica kao i opština Vrbas.

Vidni potencijal za unapređenje turizma prepoznajemo i u vinogradarstvu i vinarstvu. Plodno zemljište naše ravnice na kom se nalaze neki od najlepših vinograda daju sirovine čiji se kvalitet prepoznaje na svetskom tržištu.

Ne zaboravimo salaše i oranice kao simbole ovih predela. Seoska domaćinstva, iako delimično razvijena, nude raznovrsne sadržaje koji plene pažnju turista koji žele odmor u prirodi. Oranice, na kojima leže salašarska imanja, skupocena su investicija. Interesovanje za njih itekako raste, posebno u Bačkoj gde se zemljište procenjuje kao najunosnije.

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *