„BOLJE RAT NEGO PAKT“

Društvo

„BOLJE RAT NEGO PAKT“

Vojni puč 27.marta 1941. godine izvela je zaverenička grupa visokih oficira Vojske Jugoslavije, na čijem čelu je bio general vojnog vazduhoplovstva Borivoje Mirković. Cilj je bio svrgavanje sa vlasti tročlano kraljevstvo namesništvo, kneza Pavla Karađorđevića, dr Radenka Stankovića, dr Ivu Perovića kao i Vladu Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka, koji su samo dva dana ranije potpisali sporazum u Beču o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Saznavši za državni udar i poništavanje odluke da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, Adolf Hitler nije dugo čekao da odgovori. Usledilo je nezapamćeno bombardovanje Beograda, bez prethodne objave rata.
No, kao i uvek niz istorijskih okolnosti imao je različite ocene u društvu. Sa jedne strane bili su tu pučisti i njihovi simpatizeri, koji su branili svoju ulogu, dok su drugu stranu činili članovi oborene Vlade, trudeći se da opravdaju ispravnost svojih odluka. Postojala je i treća struja jugoslovenskih istoričara i publicista, glorifikujući ulogu Komunističke partije Jugoslavije u dešavanjima oko 27. marta. Mimoilazila su se mišljenja čak i oko ocene da li je to bio državni udar, puč, teroristički akt ili građanska revolucija.
Profesor Dragan Simeunović na temu martovskog puča kaže da čak ni komunisti, koji su vešto više od pola veka stvarali mit o 27. martu kao antifašističkoj akciji, nisu bili skloni da u krivotvorenju događaja idu toliko daleko da 27. mart označe kao revolucionaran akt. Naglašava da nije postojala teroristička organizacija,   već je celu operaciju vodila jedna strana obaveštajna služba preko svojih konfidenata, ne isključujući mogućnost da je i američka obaveštajna služba uticala na tok tih događaja.
Martovski puč predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u istoriji Jugoslavije, a umnogome je uticao i na tok daljih dešavanja u Drugom svetskom ratu, a i nakon njegovog završetka.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *