POSTANI LUIS

Društvo

Da li znate ko je bio pobednik u prvoj maratonskoj trci na Olimpijskim igrama modernog doba?
Njegovo ime je Spiridon Luis. Rođen je 1873. godine u gradu Marusiju, severnom predgrađu Atine. Spiridon je odrastao u teškim životnim uslovima, još kao dečak pomagao je svom ocu noseći i prodajući izvorsku vodu u Atini. Kada je 1894. godine doneta odluka o obnavljanju Olimpijskih igara odlučeno je da se kao novina uvede maratonska trka kao znak odavanja počasti glasniku Filipidu koji se smatra prvim nezvaničnim maratoncem u istoriji. On je 490. godine p.n.e. trčao od grada Maratona do Atine kako bi doneo vest o atinskoj pobedi nad Persijancima. Prema mitu, Filipid je umro od umora prešavši toliki put, nakon što je izrekao „Cherete nikomen“ (Budite mi pozdravljeni, pobedili smo).
Naime, Spiridon Luis se tokom odsluženja vojnog roka istakao u atletskim veštinama, što njegovom nadređenom oficiru nije promaklo, te ga je nagovorio da se takmiči na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Prva maratonska trka održana je 10. aprila u kojoj je učešće uzelo 17 takmičara, a čak njih 13 predstavljali su Grčku. Nakon neizvesne trke i smenjivanja u vođstvu, Luis je na oduševljenje prisutnih ovu trku okončao u svoju korist. Spiridon je nakon trijumfa nastavio da vodi povučen život, a na kratko se oprobao i u policijskoj uniformi. Zanimljivo je da se nikada više nije bavio sportom. Na otvaranje jedanaestih Olimpijskih igara bio je pozvan kao počasni gost u Berlin kojom prilikom je nosio grčku zastavu.
Tim povodom ugostio ga je Adolf Hitler, kome je Luis uručio maslinovu grančicu iz Olimpije kao simbol mira. Još jedan dokaz koliko poštovanje je uživao među Grcima govori i činjenica da Olimpijski stadion u Atini nosi njegovo ime. Spiridon Luis preminuo je 26. marta 1940. u 67-oj godini života. Nastavio je da živi među grčkim narodom kroz izreku „Postani Luis“ (Nestani trčeći).

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *