Brza pruga Beograd-Budimpešta – superbrzi voz budućnosti

Biznis

Prugom od Beograda do Budimpešte stizaće se za 2 sata i 45 minuta već krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Od Beograda do Novog Sada stizaće se za 28 minuta, a prugom na čijoj rekonstrukciji rade ruske i kineske kompanije voziće se brzinom do 200 kilometara na sat.

U infrastrukturu železnica Srbije nije se ulagalo 50 godina, a ovaj međunarodni projekat sa kineskom kompanijom China Railway International Company, veliki je napredak za modernizaciju naše zemlje. U pitanju je najveći projekat u jugoistočnoj Evropi koji je i deo železničkog Koridora 10, kao i deo globalne inicijative „Pojas i put“. Ivesticija u železnicu naše zemlje od 2020. godine iznosi oko 5 milijardi evra.

Tri brza voza koja je Švajcarska kompanija ,,Štadler“ isporučila Srbiji jesu najmoderniji dabldekeri, odnosno vozovi na sprat koji saobraćaju neverovatnom brzinom. Ljudi danas malo koriste vozove, ali pomoću ovih novih putovanja će im trajati mnogo kraće i imaće mnogo udobniji transport. Benefite će imati zaposleni koji putuju iz jednog grada u drugi, takođe i oni koji se školuju pa su prinuđeni da žive u drugom gradu jer im put oduzima previše vremena. Ovom modernizacijom Srbija ulazi u novo vreme gde nam se otvaraju sva vrata ka Evropskim zemljama i gradovima koji su nam uglavnom bili daleki.

U subotu, 19. marta se očekuje otvaranje pruge Beograd-Novi Sad, a na toj relaciji će putovanje trajati 28 minuta. Vozovi Srbije saobraćaće pod nazivom ,,Soko“, to je pobedničko ime i logo na konkursu ,,Srbija Voza“. Pobedničku ideju čini stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilični natpis ,,Soko“ ispod nje.

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *