Operacija Minsmit – kako je jedno telo preokrenulo tok rata

Društvo

Kada je u proleće 1943. postalo izvesno da će se Afrički front ugasiti, saveznici su počeli da rade na planu za otvaranje novog fronta u Evropi. Postojale su dve opcije na kojima bi front bio otvoren – jug Italije ili Grčka. Sicilija je bila logično rešenje, ali bi napad na ostrvo bio očekivan, pa bi se sile Osovine lako utvrdile i učinile invaziju nemogućom. Zato su Čarls Čolmondeli i Juan Montagu, obojica dupli agenti infiltrirani u nacističke redove, skovali plan kojim će obmanuti Hitlera i preokrenuti ishod rata.
Telo Glendvera Mičela, skitnice koja se otrovala otrovom za pacove, pronađeno je u Londonu i dat mu je novi identitet 17. aprila 1943. Nazvali su ga major Vilijam Martin, napravili mu lažna dokumenta, pisma i sliku verenice. Među dokumentima nalazilo se i pismo u kojem je pisalo da će saveznici izvesti dva paralelna napada na Siciliju i Sardiniju, pri čemu će onaj na Siciliji biti varka, dok će glavni napad biti usmeren na Sardiniju. Takođe je pisalo i da će se većina trupa iskrcati u Grčku.
Telo „majora“ je izbačeno iz podmornice u blizini Španije, a ribari su ga našli 30. aprila 1943. nedaleko od luke Uelva. Kada je vest došla do španskog državnog vrha, nemačke vlasti su kontaktirane, na šta su saveznici i računali. Hitler je rekao Musoliniju da se Grčka, Sardinija i Korzika moraju braniti po svaku cenu. Osamnaest divizija poslato je na Balkan, od kojih je osam bilo u Grčkoj. Torpedo brodovi su takođe prebačeni sa Sicilije u Grčku, a Hitler je čak poslao i svoju prekaljenu Prvu pancer diviziju.
Saveznici su otpočeli napad na Siciliju 9. jula 1943. u operaciji Haski u kojoj se 160.000 vojnika iskrcalo na sicilijansku obalu. Novi front u Evropi je otvoren, a koliko je operacija Minsmit (engl. Mincemeat) zapravo bila uspešna govori podatak da su nacisti bili i dalje uvereni da će se glavni napad na Grčku tek dogoditi, čak i nakon invazije na Siciliju.

Autor: Nenad Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *