Pobednik, Beograda budni čuvar

Društvo

Spomenik Pobedniku, čiji je izvorni naziv Vesnik pobede, podignut je 1928. godine na Beogradskoj tvrđavi povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Rad je vajara Ivana Meštrovića.
Statua Pobednika, po Meštrovićevoj zamisli, trebalo je da predstavlja centralnu figuru jedne monumentalne kompozicije sa fontanom. On je jos 1912. godine projektovao fontanu, koju je prvobitno trebalo postaviti na Terazijama. Ceo taj spomenički kompleks trebalo je biti nazvan „Alegorija“.
Međutim, zbog izbijanja Prvog svetskog rata postavljanje figure je odloženo, te je 1928. godine spomenik dobio svoje mesto na platou Gornjeg grada. Statuu čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj i spuštenim mačem u desnoj ruci,  postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba. Tema ovog dela jeste oslobođenje Srbije od petovekovnog turskog ropstva.
Pri odabiru mesta gde će se naći simbol prestonice vodilo se računa o tome da njegova silueta bude vidljiva sa svih strana.
Danas je nemoguće zamisliti Kalemegdan bez slavnog trijumfalnog spomenika. On je jedno od glavnih gradskih sastajališta. Plato koji čuva Pobednik mesto je gde svakoga dana možemo sresti i mlađe i starije generacije Beograđana, kaže se da ovaj spomenik dnevno poseti i do nekoliko hiljada turista.
Poslednja restauracija ovog spomenika poverena je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, a on je, nakon obnove u Kuzmanovićevom ateljeu, na Kalemegdan vraćen u martu 2020. godine.
U Beogradu se dugi niz godina održava dodela statue Beogradski pobednik, kojom su odlikovali mnogi umetnici naše zemlje.

Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *