,,KUĆA VOJISLAVA ŠEŠELJA” – SVETLEĆI NATPIS SIJA NA MESTU ZLOČINA U HRTKOVCIMA

Društvo

Lider radikalne stranke Vojislav Šešelj, osuđen za zločine protiv čovečnosti i proterivanje hrvatskog stanovništva sa srpskog područja, kupio je kuću od 345 kvadrata u Školskoj ulici na samom ulazu u selu Hrtkovci.  

Pre 25. godina većinsko stanovništvo u tom mestu činili su građani hrvatske nacionalnosti. Prema podacima nevladinih organizacija, početkom devedesetih oko 450 porodica bilo je primorano da napuste svoje kuće i odsele se u Hrvatsku. Haški tribunal je na suđenju priložio listu od 722 imena Hrvata proteranih iz Hrtkovaca. Prema svedočenju meštana, pretilo se telefonom, licem u lice, slale poruke zaklanim psima i noževima zabodenim u vrata.

Mesna vlast je u jednom trenutku promenila naziv sela u ,,Srbislavce” i zamenjena je tabla na ulazu, koju je policija naknadno uklonila, posle toga su Hrtkovci dugo bili bezimeni.

Vojvoda Šešelj, nakon što je osuđen na 10 godina robije zbog etničkog čišćenja usmerenog protiv nesrba, nelegalno je kupio kuću izgrađenu bez građevinske dozvole u centru tog malog Vojvođanskog mesta. Da stvar bude još tragičnija, neonski naslov koji je postavljen na kući zapalio je sve društvene mreže, a meštane zaplašio.

Hrtkovci predstavljaju sinonim proterivanja Hrvata iz Srema, ali to je prethodno učinjeno i u drugim mestima- Slankamenu, Golubincima i okolnim selima. Danas se više niko ni ne seća da je tu bilo naseljeno hrvatsko stanovništvo, jer je neko bio protiv multietičnosti Vojvodine koja se kao takva pamti od davnina.

Autor: Milica Šoloja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *