Sabaton posvetio pesmu Milunki Savić

Društvo

Švetski hevi metal bend „Sabaton“, objavio je pesmu o sprskoj junakinji iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata ‒ Milunki Savić. Pesma pod nazivom „Lady of the Dark“ ili „Dama tame“, našla se na albumu koji se zove „The War To End All Wars”, čija je tematika upravo Prvi svetski rat i zločini koji su tokom rata pričinjeni

Članovi benda su na svojim društvenim mrežama i platformama potvrdili da je pesma upravo o srpskoj heroini, izjavivši: 

„Milunka Savić bila je Srpkinja koja je zauzela mesto svog brata u vojsci. Delimično prerušena u muškarca, na kraju se našla među najodlikovaniim vojnicima Prvog svetskog rata.”

Refren sa prevodom na srpski glasi:

„Pozdravi

Damu tame

Vojnik filantropskog srca bez želje da ubija

Zauvek

Krši normu

Ona je devojka u uniformi

Bori se rame uz rame sa muškarcima, boriće se do kraja.”

 

Milunka Savić ili kako je mnogi nazivaju ‒ srpska Jovanka Orleanka, učestvovala je u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Kako tada ženama nije bilo mesta na ratištu, pri mobilizaciji 1912. godine, regrutovana je kao Milun Savić. Prerušena u muškarca, ratovala je rame uz rame sa najsposobnijim muškarcima. Njen pol otkriven je kada je ranjena u Bregalničkoj bici. U Prvom svetkom radu, bila je deo „Gvozdenog puka”, najelitnijeg puka tadašnje Srbije, gde su je lično primili kralj Aleksandar Karađorđević i vojvoda Radomir Putnik. 

Pored ratnih zasluga, srpska Jovanka Orleanka, poznata je i po svojoj humanosti i požrtvovanosti. Iškolovala je tridesetoro dece iz njenog kraja, radeći pri tome kao čistačica u banci. 

Umrla je štrikajući u stanu na Voždovcu, a njeni posmrtni ostaci  preneti su u Aleju velikana 40 godina nakon njene smrti, 2013. godine. 

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *