Danas je međunarodni dan žena

Društvo

Međunarodni dan žena tradicionalno se širom sveta proslavlja već duže od jednog veka. Ovaj praznik je nastao kao dan borbe za socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Ono što je zanimljivo je da je prvi nacionalni Dan žena obeležen 28.februara 1909. godine u SAD. Međutim, već naredne godine održana je prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se za datum proslavljanja ovog praznika uzme 8.mart.

Ovaj dan za žene ima veliko značenje, to je dan kada su one ustale i odlučno krenule u borbu protiv sistema, pre svega zbog loših radnih uslova i niskih plata. Dve istaknute istorijske ličnosti koje su umnogome doprinele današnjem statusu žena u svetu jesu Roza Luksemburg i Klara Cetkin, uticajne levičarske političarke i borci za ženska prava.

Kako to izgleda jedan vek kasnije?
Koliko su žene u Srbiji ravnopravne sa muškarcima i kakav je njihov položaj danas?
Rodna ravnopravnost podrazumeva da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti, prava i obaveze u svom društvenom, profesionalnom i porodičnom okruženju. Položaj žena u Srbiji je poboljšan, ali one i dalje nemaju jednaka prava kao muškarci. Najveća neravnopravnost primeti se u oblasti rada. Žene su manje plaćene od muškaraca za isti posao, čak i do 16 odsto, retko se postavljaju na rukovodeće pozicije, žrtve su raznih vidova diskriminacije. Statistički podaci govore da su razlike na tržištu rada između muškarca i žene još veće usled pandemije virusa korona. Kada je reč o vlasničkoj strukturi, samo 13 odsto žena su vlasnice poljoprivrednih domaćinstava.

Ovaj praznik predstavlja i poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama, kako bi naše majke, sestre i ćerke nesmetano uživale svoja prava i živele kvalitetnijim životom.

Dame, SREĆAN VAM OSMI MART!
Autor: Jovana Cerović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *