Prvi javni akvarijum u Srbiji ‒ AKVARIJUM U KRAGUJEVCU

Uncategorized

Ideja o nastanku Akvarijuma „Kragujevac” razvila se iz potrebe da se sve veći broj hidrobionata mora aktivno štititi, gajiti i razmnožavati u strogo kontrolisanim veštačkim uslovima. S obzirom na to da na prostoru Republike Srbije nije bilo sličnih objekata za ex situ očuvanje akvatičnog biodiverziteta, sasvim je razumljiv ekološki i naučni značaj Akvarijuma „Kragujevac”.

Akvarijum „Kragujevac” je centar za ribarstvo i konzervaciju biodiverziteta kopnenih voda. Otvoren je 1. decembra 1999. godine. Deo je Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Nalazi se na površini od oko 400 m2. Na ovom prostoru izloženi su akvarijumi i akvaterarijumi čija ukupna zapremina iznosi preko 60 000 litara.

U prostoru za izlaganje Akvarijuma se nalazi bogata kolekcija slatkovodnih organizama naše zemlje i Balkanskog poluostrva, Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije. Od 2016. godine u kolekciji Akvarijuma se nalaze i predstavnici morskih organizama.

U okviru Akvarijuma „Kragujevac“, nalaze se sledeće celine:

  • kolekcija vodenih organizama,
  • eksperimentalno mrestilište,
  • laboratorija za hidrobiološka istraživanja,
  • centar za krioprezervaciju.

Najveći deo prostora zauzima kolekcija vodenih organizama, koja je segmentirana po geografskim područjima iz kojih potiču vodeni organizmi. Naravno, sve ove celine se upotrebljavaju kako i za svesti naučne svrhe, tako i za podizanje ekološke svesti građana i svih informisanih i neinformisanih lica. Takođe, važno je napomenuti da Akvarijum sadrži i banku gena autohtonog biodiverziteta riba i beskičmenjaka Srbije u obliku polnih produkata i ex situ programe zaštite ugroženih vrsta.

 

U okviru Akvarijuma, nalazi se i Centar za ribarstvo i konverzaciju biodiverziteta kopnenih voda, koji predstavlja deo Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Poseduje status naučno-istraživačkog, razvojnog i uslužnog centra i oblast primenjene hidroekologije.

Prvi javni akvarijum u Srbiji, deo je različitih naučno-istraživačkih projekata, gde je kod pojedinih nosilac sam Akvarijum, a kod pojedinih je učesnik.

Naučno-stručni tim Centra, sastoji se od redovnih profesora, docenata, naučnih saradnika, istraživača-pripravnika Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Akvarijum je dostupan za posete od novembra do aprila, radnim radima i subotom od 10 do 18 časova, dok je nedeljom otvoren od 10 do 16 časova.

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *