Novi Sad ili Srpska Atina?

Kultura

Novi Sad je dobio ovaj pseudonim još davne 1864. godine kada je Matica srpska stigla u ovaj grad, i kada je oko sebe počela da okuplja svu gradsku kulturnu elitu. 

Matica srpska je preseljena u Novi Sad iz Pešte gde je književno i kulturno društvo igralo ogromnu ulogu u razvoju nauke i kulture Srba u Vojvodini. Ova institucija učinila je da zasluženo grad nosi breme poređenja sa Atinom jer je doprinela da u 19. veku on bude kulturni i politički centar srpskog naroda i generalno sedište celokupnog Srpstva.

Svetozar Miletić bio je osoba koja je okupljala novosadsku intelektualnu omladinu. Prema nekim podacima upravo je u njegovom društvu, u nekom neobaveznom razgovoru, zanatlija Stevan Jelinić Ćebenda uporedio Novi Sad sa Atinom i time kumovao ovom nazivu grada. 

I dan danas ostaje misterija ko je prvi upotrebio ovaj laskav naziv, ali se uklapa uz ovu dirljivu priču koja je po nekim izvorima proistekla iz jedne gradske kafane.

Srpska Atina, pored mnogo muzeja, galerija, spomenika i verskih objekata pruža raznovrsne kulturno-umetničke, istorijske i zabavne sadržaje građanima i svima koji dođu da posete ovaj grad.  Mnogo puta je opravdao sva naša očekivanja, pa ga iz milošte nazivamo raznim imenima. Novi Sad ponosno nosi svako ime jer je grad ljubavi i tolerancije.

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *