SMEH JE NAJBOLJI LEK

Društvo

Uspeh je zadržati osmeh na licu, prkosno u inat svima i svemu. Konstantno treba težiti i pronalaziti razloge za sreću, neke sitnice, ništa veliko i teško ostvarivo, ali ipak veoma značajno. Ključ očuvanja mentalnog zdravlja leži u formiranju sopstvenom mikro univerzuma koji će nas zaštititi od svakodnevnog haosa koji nas okružuje. Beg od realnosti nekada nije loš, ali pravo umeće je da u toj realnosti ipak uspete da pronađete zrno nade i nabacite osmeh na lice.
Teza da je smeh zaista dobar po zdravlje, kako fizičko tako i psihičko sada je već potkovano naučnim istraživanjima i činjenicama. Smeh deluje na kardiovaskularni sistem i disajne puteve, jer kada se smejemo urbzavamo cirkulaciju i povećavamo dotok kiseonika u krv i telo. Takođe, pozitivno utiče i na sistem organa za varanje, jer se prilikom smejanja aktiviraju trbušni mišići i time prokrvljuju celokupan sistem organa za varenje.
„Dan bez smeha je protraćen dan.“ – Čarli Čaplin
Pored pozitivnog uticaja na fizičko zdravlje, smeh je najzdraviji ventil, kojim se čovek oslobađa negativnih osećanja poput stresa, besa i agresivnosti. Samim tim podstiče lučenje dopamina i noradrenalina koji izazivaju osećaj zadovoljstva i podižu raspoloženje.
Prilikom smejanja luče se hormoni sreće, kao što je endorfim koji ublažava bolove, pa stoga možemo reći da se smeh može smatrati prirodnim analgetikom.
Smeh podpomaže i odbrambenom mehanizamu koji se kod ljudima aktivira u životnim krizama, a on im daje im snagu da prebrode takve periode. Tako smeh ublažava i depresiju, anksioznost, nervni slom, nesanicu i druge emotivne i psihičke poremećaje.
Rukovanje, mahanje i zagrljaji mogu imati različito značenje u zavisnosti od dela Dok je osmeh jedan od retkih gestova, odnosno govora tela koji je univerzalan.
Dokazano je da nas nasmejanost čini privlačnijima za druge. Ono predstavlja privlačan izraz lica koji smanjuje tenziju i čini da se ljudi osećju prijatno u društvu.
Jedina “nus pojava” preteranog smejanja, mogu biti bore i borice, ali znajte da ukoliko ste ih zaradili živite ispravno.

Autor: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *