Zašto je Japan bombardovao Perl Harbor?

Društvo

Za vreme Velike krize tridesetih godina 20. veka, Japan je počeo da sprovodi agresivnu politiku, a izlaz su videli u teritorijalnoj ekspanziji na račun Kine. Incident na mostu Marka Pola doveo je do Drugog kinesko-japanskog rata, što je rezultovalo Japanskom invazijom na Mandžuriju i stvaranjem marionetske države Mandžuko.
Nakon niza masovnih ubistava i zverstava nad kineskim civilnim stanovništvom, koja su bila osuđena i od strane Lige Naroda, SAD uvode Japanu niz ekonomskih sankcija, uključujući i embargo na naoružanje, naftu i ostala dobra, istovremeno naoružavajući kineske anti-okupacione snage. Treba naglasiti da SAD nije to radila iz ljubavi prema čovečanstvu, Kinezima ili nečemu trećem, već da bi zaustavila globalnu ekspanziju Japana. Dok su se SAD nadale da će sankcijama izmoriti Japan, one su postigle upravo suprotan efekat, a bes naroda okrenut je ka uplitanju Zapada u azijska unutrašnja pitanja.
U Japanu je postalo jasno da je rat sa SAD neizbežan ukoliko želi da utvrdi svoj status svetske sile. Pošto su bili inferiorniji u odnosu na američku vojsku, Japan se oslanjao na element iznenađenja.
Amerikanci su smatrali da će Japan napasti Filipine, pa su većinu svojih bojnih brodova koncentrisali na Havajima, da bi odatle mogle biti poslate na Japan kada bude došlo do neizbežnog rata.
Japanci su za metu odabrali američku pomorsku bazu Perl Harbor na Havajima koja je, budući da se nalazila na drugoj strani Pacifika, bila nebranjena i predstavljala je laku metu. Plan je pripreman mesecima, japanski špijuni javljali su tačne položaje brodova, piloti su svakodnevno uvežbavali akciju, a šest nosača aviona je poslato trasom koja nije uobičajena za plovidbu da SAD ne bi otkrile ofanzivu.
Napad je otpočeo bombardovanjem luke, kao i vojnih objekata oko nje. Japanski bombarderi pogodili su gotovo sve hangare i avione, podmornice su bile visoko efikasne protiv američkoh brodova, a u napadu je učestvovalo oko 300 japanskih aviona. Ubijeno je 2400 Amerikanaca, a uništeno ili oštećeno je 19 brodova, od kojih 8 bojnih brodova. Kao rezultat, američka flota više nije bila u stanju da zaustavi japansku invaziju Filipina, Hongkonga i jugoistočne Azije.
Ipak, napad na Perl Harbor nije ispunio svoj cilj. Američka flota nije bila uništena, nijedan nosač aviona nije bio u luci tog dana, japanski bombarderi promašili su skladišta nafte, municije, kao i garaže za popravku. Borbu za Pacifik Japan je izgubio u bici kod ostrva Midvej juna 1942. u kojoj su SAD uz pomoć ratne sreće uspele da slome Japansku ratnu mornaricu.

Autor: Nenad Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *