KOREJSKA KINEMATOGRAFIJA POLAKO OSVAJA SVETSKU SCENU

Kultura

Korejska pop kultura polako, ali sigurno zauzima prva mesta na svim onlajn platformama i striming servisima. Nakon prošlogodišnjeg uspeha južnokorejske dramske serije „Igra lignje“ („Squid Game“) ljudi širom sveta postali su veoma zainteresovani za njihovu kinematografiju.

U proteklih nekoliko decenija Zapadnim svetom širio se uticaj Azijske kulture, prevashodno Japana, putem filmova, muzike i serija. „Pokemoni“, „Naruto“ i mnogi drugi sadržaji poput anime i manga, zauzeli su zasluženi pijedestal na malim i velikim ekranima.

Nakon prodora japanske kulture na svetsko tržište, krajem dvadesetog veka prvo širenjem na okolne države poput Kine, korejska kultura postaje sve popularnija. Prvensvtvena zainteresovanost ljudi  vezuje se za „K-pop“ muziku, nakon čega nailazi talas širenja celokupne korejske kulture i ta masovna pojava dobija i svoj naziv – „Halju“, odnosno „Korejski talas“

Čak je i svetski gigant poput „Netfliks“ striming platforme oformio službenu stranicu kao jedan od ponude žanrova pod nazivom „K-drama“. Taj izraz označava grupu serija na korejskom jeziku proizvedene i izvezene iz istoimene države.

Nekoliko meseci pre globalne pandemije virusa u kojoj se svet nalazi protekle dve godine izašao je korejski film „Parazit“ i pokrenuo novu eru korejske kinematografije. Film je premijerno prikazan na „Kanskom filmskom festivalu“ 2019. godine kada je osvojio „Zlatnu palmu“. Među brojnim priznanjima, ovaj film je osvojio nagradu za najbolji film, režisera, scenario i najbolji film na stranom jeziku na 92. dodeli Oskara.

Period zatvaranja sveta, korejska produkcija je iskoristila je za svoju ekspanziju. 2021. godine objavljena je serija „Igra lignji“ koja je za manje od mesec dana nakon njenog premijernog prikazivanja zabeležila neverovatan uspeh i našla se na prvom mestu po gledanosti u više od devedeset zemalja širom sveta. 

Nova hit serija korejske produkcije pod nazivom „Hellbound“ u rekordnom roku od 24 sata oborila je sve lestvice gledanosti i prestigla do tada najpopularniju seriju „Igra lignji“. Čak je prema zvaničnom saopštenju „Netfliksa“ ova serija proglašena za najgledaniju seriju u istoriji tog striming servisa.

Već sada neosporna je činjenica da Južna Koreja pravi filmove holivudskog kvaliteta i da polako preuzima tržište. Ključ njihove nagle ekspanzije su kratke, malobrojne epozode koje omogućavaju gledaocima ili poistovećivanje ili beg od sumorne svakodnevice u svet imaginacije.

Autor: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *